A da me vidi babo...
Novo Panić je zbog namještanja utakmica doživotno suspendovan iz UEFA

Namještanje utakmica i piva iz hotelske sobe

A da me vidi babo...

Susjednu Hrvatsku ovih dana potresa veliki skandal vezan za korupciju u savezu, te namještanje utakmica i primanja mita.

Potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željo Širić i predsjednik sudijske komisije Stjepan Djedović uhapšeni su u Zagrebu, a dokazano im je kako su od predsjednika prvoligaškog kluba uzeli novac za "pošteno suđenje".

I dok kod Hrvata traje policijsko-pravosudna akcija protiv korupcije u fudbalu, u Bosni i Hercegovini je sve mirno. Sve idilično. Kod nas policija nema posla sa fudbalskom i kladioničarskom mafijom. Kod nas toga nema. Ili ima?

Zaista je iluzorno za očekivati da u Bosni i Hercegovini nema onog što već danima potresa Hrvatsku. Naprotiv. Sigurno je da ima mnogo, mnogo više. Nažalost, za razliku od hrvatskog tužilaštva i policije, u Bosni i Hercegovini nikome od nadležnih organa nije valjda interesantno baviti se ovakvim stvarima.

A nije da namještanja i korupcije nema kod nas. Recimo, Novo Panić i Siniša Zrnić važili su donedavno za ponajbolje bh. sudije, ponos sudijske organizacije Bosne i Hercegovine. Koliko su to dobre sudije bile, govori podatak da su obojica doživotno suspendovani od strane Evropske fudbalske federacije?! Optužnica glasi: Direktno učešće u namještanju utakmica i primanje mita. Do danas, niko iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije se pozabavio ovim slučajevima.

A da me vidi babo


Edin Golać, bh. sudija, osramotio je i sebe i državu kada je iz hotelske sobe ukrao pivo, zbog čega ga je UEFA suspedovala. Sramno. Tu mu čak nije mogao pomoći ni babo Huso, visokopozicionirani čelnik Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Doduše, zbog babe će Edin i dalje suditi, čim mu istekne suspenzija, ali teško da će mu opet na pamet pasti piva iz hotelske sobe.

Primanje mita i korupcija su krivično kažnjiva djela i u nadležnosti su nadležnih pravosudinih i policijskih organa. Naravno, veliku ulogu ima i nadležni strukovni savez, u ovom slučaju Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. Šteta je što se N/FSBiH tokom svog postojanja nije mogao izboriti sa krimilanom u svojim redovima. Komitet za normalizaciju svakako je donio veliko osvježenje u N/FSBiH, ali ni Komitet sam nije sposoban nositi se sa ovim problemom, bez pomoći Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prije nekoliko mjeseci dobilo je opsežnu dokumentaciju iz Tužilaštva u Bochumu vezano za namještanje utakmica. U više od 300 strana dokumentacije koja je ustupljena bh. pravosudnim organima navedena su imena brojinih bh. fudbalskih radnika koje se sumnjiči za učešće u namještanju utakmica. Iz Tužilaštva BiH za SportSport.ba tada je potvrđeno kako je ovom slučaju dodijeljen tužilac, te kako je pokrenuta istraga, ali za sada od svega je ostalo mrtvo slovo na papiru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije