Abramovič tek 10. na listi najbogatijih vlasnika klubova

Na vrhu Carlos Slim

Abramovič tek 10. na listi najbogatijih vlasnika klubova

Edmir Škorić

Carlos Slim najbogatiji je vlasnik nekog nogometnog kluba. Riječ je o drugom najbogatijem čovjeku na svijetu.

Slim je meksički poslovni magnat i vlasnik triju nogometnih klubova. U njegovom posjedu su meksički klubovi Club Pachuca i Club Leon, ali također i španski drugoligaš Real Oviedo. Njegova vrijednost procjenjuje se na 73 milijarde dolara

Na drugom mjestu liste najbogatijih vlasnika nogometnih klubova je Amanico Ortega, 77-godišnji treći najbogatiji čovjek na svijetu. Vlasnik je nekad slavnog španskog kluba Deportivo La Corune, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 57 milijardi dolara. 

Iza Ortege je američki biznismen mađarskih korijena, George Soros, koji ima svega 1.9 posto udjela u Manchester Unitedu, a njegova vrijednost je 19.2 milijarde dolara. Zanimljivo da je Chelseajev vlasnik Roman Abramović "tek" 10. na listi sa 10.2 milijardi dolara vrijednosti. 

Najbogatiji vlasnici nogometnih klubova:

1. Carlos Slim (Pachucha, Leon, Oviedo - 73 milijarde dolara)
2. Amanico Ortega (Deportivo La Coruna - 57)
3. George Soros (Manchester United - 19.2)
4. Alisher Usamov (Arsenal - 17.6)
5. Lashmi Mittal (QPR - 16.5)
6. Rinat Akhmetov (Šahtar - 15.4)
7. Francois Pinault (Rennes - 15)
8. Paul Allen (Seattle Sounders - 15)
9. Johns Fredriksen (Valerenga - 11.5)
10. Roman Abramovich (Chelsea - 10.2)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.