Adnan Džemidžić govorio o odgađanju dva gradska derbija, kao i o rekonstrukcijama terena
Mnogo je više nezadovoljnih nego zadovoljnih cijelom situacijom. Mnogobrojna odgađanja utakmica, promjene domaćinstva, veliko probijanje rokova i mnoštvo drugih stvari razlozi su za nezadovoljstvo javnosti i samih klubova.

Generalni sekretar N/FSBiH

Adnan Džemidžić govorio o odgađanju dva gradska derbija, kao i o rekonstrukcijama terena

Eldar Ganibegović

Jesenji dio sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine polako ide ka svom kraju. Polusezona u kojoj smo vidjeli dosta toga, najblaže rečeno, neobičnog. O udarnim temama sada je govorio i generalni sekretar N/FSBiH, Adnan Džemidžić.

Još uvijek nezavršeni jesenji dio sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine ostat će upamćen po mnogo čemu.

Iako su trebali biti odigrani u jesenjem dijelu prvenstva, derbiji Mostara (Velež - Zrinjski) i Sarajeva (Željezničar - Sarajevo) biti će odigrani na proljeće.

O tim odgađanjima za zvaničnu stranicu N/FSBiH govorio je generalni sekretar te institucije, Adnan Džemidžić.

"Ova dva velika derbija Premijer lige BiH odgođena su odlukom Komiteta za takmičenje N/FSBiH, a osnovni razlog jeste nemogućnost odigravanja ovih utakmica na stadionima klubova koji su domaćini. U toku su radovi na postavljanju novih terena sa hibridnom travom, a zbog značaja ovih mečeva Komitet za takmičenje N/FSBiH je procijenio da su obje utakmice visokog rizika i te da se ne mogu igrati na zamjenskim terenima.

U skladu sa odredbama Pravilnika o radu komiteta i pravnih tijela N/FSBiH, Komitet za takmičenje je kao savjetodavno tijelo Izvršnog odbora, predložio mjere u cilju sprječavanja potencijalnih problema na utakmicama koje su okarakterisane kao mečevi visokog rizika. Derbi susreti o kojima je ovdje riječ su takvi, a kako nije postojala saglasnost nadležnih policijskih uprava za odigravanje ovih utakmica na zamjenskim terenima, obje su pomjerene i bit će odigrane do kraja drugog kruga takmičenja u Premijer ligi BiH. 

Oglasi

Pratimo pozitivne primjere i prakse drugih asocijacija, ali prevashodno vodimo računa o regularnosti, integritetu i karakteru takmičenja. Siguran sam da će obje utakmice privući veliku pažnju gledalaca, a tereni na kojima će se igrati će podići kvalitet takmičenja ali i same igre", kazao je generalni sekretar.

Mnogi klubovi domaće utakmice nisu igrali na svojim stadionima (Sarajevo, Velež, Borac, Tuzla City, Sloboda) jer im se radi rekonstrukcija terena na stadionima, neki su mijenjali domaćinstva (Zrinjski, Leotar, Borac, Sloga), a novajlije Igman i Sloga također igraju van svojih gradova jer njihovi stadioni ne ispunjavaju uslove.

Postavljeni rokovi su davno probijeni, a jedino je do sada teren završen u Banjoj Luci na stadionu Borca. 

"Pri završetku smo prve faze. Podizanjem travnatih podloga na stadionima gdje se izvode radovi, ili su završeni, otkriveni su mnogi nedostaci u podzemnoj infrastrukturi na objektima izgrađenim prije više desetljeća. Ne očekujući da ovi problemi mogu usporiti ili zaustaviti radove na pripremi podloge za postavljanje novog terena, N/FSBiH je sistematično i odgovorno pristupio ovom zadatku.

Na svim objektima se vrši stručan i profesionalan nadzor odgovornih ljudi, angažovanih od strane N/FSBiH, kako bi se ovaj projekat sproveo u cijelosti na svim odabranim lokacijama. Kada uzmemo sve okolnosti, od vremenskih do tehničkih, moramo biti zadovoljni da smo u vremenskom periodu od pet mjeseci uspjeli dovesti u završnu fazu četiri planirana terena s hibridnom travom. Ovdje se prevashodno radi o kapitalnim ulaganjima, velika sredstva se investiraju u objekte klubova i lokalnih zajednica.

Svjesni smo činjenice da ljudi u klubovima, ali i mi u Savezu, sa nestrpljenjem i velikim iščekivanjem priželjkujemo završetak radova na ovim terenima. Projektom "Potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" Savez je pokazao spremnost da zajedno sa klubovima i lokalnim zajednicama investira u razvoj fudbala kako bi premijerligaši u Bosni i Hercegovini imali najbolje uslove za igru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovi travnati tereni će biti napravljeni po vrhunskim standardima, što će omogućiti bolje uslove za rad i brži fudbalski razvoj generacijama mladih igrača. Na kraju želim reći da se ovdje radi o, do sada najvećem investicionom infrastrukturnom projektu u našoj zemlji od kada je ustanovljen N/FSBiH

Druga faza projekta, na stadionima predviđenim za potpunu rekonstrukciju terena i postavljanje nove podloge će uslijediti u prvom kvartalu naredne godine", istakao je Džemidžić.

Top Komentari

pjanke.sa
Mamu li ti tvoju glupu izdajnicku, kako su te Vico i Beus gurnuli u javnost da smradas i da nas smirujes! Hebem li vam majku kako ste nas ostetili idioti jedni!!! SAVEZ NAPOLJE!!! I sada Borcu zavrsili teren da mogu fino da igraju a mi svi ostali masite usima. Za posao koji se obavi za 30 dana uz za****nciju! Sjeme vam se zatrlo svima!!! SAVEZ NAPOLJE!!!!
5 3
FahroKonjHodzic
podrska djemidjicu
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi