Afrička Liga prvaka: Nogometno ludilo već je zahvatilo Egipat
Okršaji Al Ahlyja i Zamaleka u Egiptu su više od nogometa (Foto: EPA)

Prvi put u finalu klubovi iz istog grada - Kaira

Afrička Liga prvaka: Nogometno ludilo već je zahvatilo Egipat

Sutra će biti odigrano finale nogometne Afričke Lige prvaka koje će po mnogo ćemu biti posebno.

Egipat i Kairo u željnom su iščekivanju petka i finalne utakmice nogometne Afričke Lige prvaka u kojoj se po prvi puta sastaju dva kluba iz iste zemlje, ali i iz istog grada - veliki suparnici Al-Ahly i Zamalek.

Okršaji ova dva kairska kluba već dugo dominiraju egipatskim i afričkim nogometom, a broj navijača obaju klubova i njihova privrženost često ih dovode u vezu s politikom, pa je u Egiptu uzrečica da su Al Ahly i Zamalek "dvije najveće stranke u Egiptu". Povijesno rivalstvo između Al-Ahlyja i Zamaleka gotovo uvijek završava i s navijačkim okršajima na ulicama, pa je mobilizirana gotovo cijela egipatska policija. Na stadionu u Kairu će biti ograničen broj gledatelja zbog epidemioloških mjera, ali se policija boji navijačkih okršaja u samom gradu.

Al-Ahly je osam puta osvajao naslov afričke Lige prvaka, a egipatski prvak je bio 42 puta, dok Zamalek ima pet afričkih naslova i 12 egipatskih. Zanimljivo je da najveća egipatska zvijezda Mohamed Salah iz Liverpoola nikada nije igrao za Al Ahly ili Zamalek.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije