Egipat slavi Mohameda Salaha, težak dan za Vahida Halilhodžića

Maroko ispao

Egipat slavi Mohameda Salaha, težak dan za Vahida Halilhodžića

Edmir Škorić

U derbiju četvrtfinala Afričkog kupa nacija snage su odmjerili Maroko i Egipat, koji je nakon produžetaka slavio s 2:1 (1:1).

Egipat je specijalizovan za kontinentalni turnir s obzirom na na čak sedam titula prvaka Afrike, dok Maroko igra fantastično pod vodstvom Vahida Halilhodžića, ali je večeras ipak zaustavljen na putu prema polufinalu.

Sjajno je Vahin tim otvorio utakmicu, pa je poveo poslije samo sedam minuta igre pogotkom Boufala sa bijele tačke.

Egipat stvara niz šansi, a u 53. minuti golom najveće zvijezde, Mohameda Salaha, dolazi do izjednačenja. Napadač Liverpoola postigao je jedan od najlakših golova u karijeri jer se našao na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Do kraja utakmice više se mreže nisu tresle, pa su se igrali produžeci. U 100. minuti je Egipat došao do potpunog preokreta. Salah ovaj put u ulozi asistenta, a Trezeguet loptu šalje u mrežu Marokanaca.

Vahina ekipa nije uspjela da se vrati, da izbori penale, pa napušta turnir u Kamerunu iako je odpočetka igrala sjajno i smatrla se favoritom za trofej.

Egipćane u polufinalu čeka najteži mogući izazov - domaća selekcija Kameruna. U drugom polufinalu sastat će se Burkina Faso i pobjednik duela Senegal - Ekvatorska Gvineja.

[twitter]https://twitter.com/CF_Comps/status/1487836278745878530[/twitter]