Afrikanci dolaze bez imperativa

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Afrikanci dolaze bez imperativa

Afrički će kontinent u Turskoj predstavljati selekcije Angole, Obale Slonovače i Tunisa i oni su već unaprijed okarakterisani kao autsajderi.

Angola je tradicionalno najbolja afrička košarkaška reprezentacija. Ova selekcija ima i najveći renome od svih afričkih u svijetu košarke, ali je i dalje daleko od samog vrha.

Angolcima će Svjetsko prvenstvo u Turskoj biti čak šesto, a prije toga su nastupali 1986, 1990, 1994, 2002. i 2006. godine. Najbolji plasman ostvarili su upravo na predhodnom Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada su zabilježili odličan rezultat plasiravši se na desetu poziciju.

Ova je reprezentacija također i redovan učesnik olimpijskih igara, a podatak da su učestvovali na posljedniih pet Olimpijada je sam po sebi vrijedan svake hvale.

U Turskoj su izvuečni u grupu zajedno sa Argentinom, Australijom, Njemačkom, Jordanom i Srbijom.

Obala Slonovače u Tursku dolazi na svoje treće svjetsko prvenstvo. Prije toga nastupali su na smotri najboljih svjetskih košarkaša dva puta, 1982. godine u Kolumbiji kada su bili 13, te 1986. godine u Španiji, kada su zauzeli 23. poziciju.

U Turskoj ih je zapala i više nego teška grupa, gdje će snage odmjeriti sa domaćinom, Kinom, Grčkom, Rusijom i Portorikom.

Tunis će u Turskoj debitovati na svjetskim košarkaškim prvenstvima i od njih zaista malo ko nešto očekuje. Tek kad se pogleda grupa u kojoj se nalaze, postaje jasno da bi im i jedna pobjeda bila veliki uspjeh. Brazil, Hrvatska, Slovenija, SAD i Iran će im biti protivnici u grupi, gdje se mogu ravnopravno nositi samo sa Iranom, dok ostale četiri reprezentacije daleko odudaraju kvalitetom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.