Buljubašić otvoreno: Upozoravala sam da idemo u pogrešnom smjeru!

O Namu, Tanu, Emiru Hadžiću, pojačanjima, Akademiji

Buljubašić otvoreno: Upozoravala sam da idemo u pogrešnom smjeru!

S. Mlaćo
Na press konferenciji medijima se danas obratila i generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

Buljubašić je izašla pred medije, a to su tražili i navijači kluba sa Koševa koji su jučer nezadovoljni napali nogometaše na treningu.

“Neću komentarisati druge klubove i njihove financije. Što se tiče naših, 2018. sam održala press konferenciju i ne volim biti puno u javnosti. Mi smo 2016-17. napravili platne kategorije, sistem, srezali smo troškove, a Vincent Tan je poslao milion eura, a bila su planirano tri. Napravili smo tada veliki pomak, a strategija je bila da akademci moraju igrati u prvom planu. Gledali smo da to ne utiče na rezultate, ali da ti mladi igraju. Smanjili smo troškove, nismo dovodili skupe igrače, napravili smo prodaju igrača, te zaradili novac. Dolaskom novog investitora strategija nije bila ista. Doveli smo igrače koji su možda preskupi za naše uslove. Gospodinu Namu sam rekla da se ne slažem sa tim sistemom, ali ne mogu ja odlučivati u kojem sistemu da ide klub“, kazala je Buljubašić.

Govorila je o prelaznom roku koji je po mnogima užasno odrađen na zimu. Koštao je FK Sarajevo titule prvaka, otišli su najbolji igrači, a dovedena 'skromna' pojačanja.

“Da smo imali novca možda bi doveli Čatakovića ili Nedima Hadžića. Ne mogu ja birati da li je Velkoski bolji od Dupovca, to nije moja struka, ali mogu financijski dati mišljenje. Ljude zanima sistem. Vijetnamci su tražili da mi radimo budžet, a mi smo ga radili na sistemu budžeta da se zna kada se ide na pripreme koliko nam treba soba za igrača, koliko ishrane i sve ostalo“.

“Nisam se slagala sa dovođenjem nekih pojačanja, imam i dokaz za to. Ipak, svaka marka u klubu se zna. Sve što nije u sklopu budžeta, traži se dodatno odobrenje od gospodina Nama. Upozoravala se da ćemo možda otići u pogrešnom smjeru“, dodala je Buljubašić.

Oglasi

Mladi igrači slabo dolaze do šanse sada, dok je kod Husrefa Musemića situacija bila drugačija. Da li je Musemić imao tu klauzulu da stavlja mlade igrače, te kada je ona prestala.

“Tan je forsirao akademiju. Gospodin Nam je imao drugačiju strategiju. On je vidio da kupujemo igrače, da dovodimo skupe igrače i smatrao je da je to dobar put. Ispostavilo se da to nije pravi put, izgubili smo Akademiju, mlade igrače...“.

O Emiru Hadžiću.

“Imali smo prostora za pojačanja, budžet dovoljno govori. Možda je teže naći igrača na zimu. Svaki ozbiljniji klub ima igrača od početka do kraja sezone. To jeste bio problem, nismo imali sredstava da kupimo igrača. Sportski koordinator nije odradio svoj posao do kraja, možda što nismo imali cilj na zimu. Znali smo da će nam otići dva glavna igrača...".

Oglasi

Osvrnula se i na to ko treba snositi odgovornost za trenutno stanje i rezultate.

"Naravno da svi trebaju snositi odgovornost kada nisu dobri rezultati. Ne možemo očekivati da su svi zadovoljni, prvo ja nisam zadovoljna. Imali smo veliku prednost i sve u našim rukama. Svi moramo snositi odgovornost. Ako svi slavimo trofej i titule onda moramo i svi snositi odgovornost. Svi moramo snositi određeni dio jer svi podnosimo izvještaje".

Imamo i dalje zoom sastanke, odmah smo jučer imali sastanak kada smo čuli šta se desilo na treningu. Naš budžet je takav da od njega tražimo saglasnot i on investira u klub. Traži da budemo transparenti. Svi smo odgovorni i snositi odgovornost za rezultate".

Koja je uplata izostala, a očekivala se i u kojem je iznosu ta uplata?

Oglasi

"Imamo detaljan budžet. Većinom veliki prohodi su varibilni. Pokušavamo uz neku analizu od prethodnog budžeta pravimo novi buddžet. S Namom smo imali situaciju gdje imaju tehnički problem slanja novca i pokušali smo to da riješimo. Oni su tražili odobrenje svoje države za investiciju u BiH. I moraju imati takvo odobrenje kada god ulažu van Vijetnama".

"Šalje se, ne mogu reći da ne šalje. Samo što taj iznos i priliv sredstva treba više vremena da se isplati. To je jedini razlog što imamo komplikacije i Covid nam je to sve još više otežao".

Kakav je plan i ambicije za narednu sezonu?

"Trener i novi sportski direktor? To ćemo ostaviti za početak juna, naravno da ćemo potražiti najbolje ljute za te funkcije".

U školi fudbala je članarina 60 KM da li to znači da dijete ako nema para za članarinu i opremnu, a veliki je talent neće biti na radaru kluba?

Oglasi

"Ne vidim da je to stvaralo komplikacije da neko bude na radaru da li ima para ili nema. Ne shvatam baš najbolje šta želite reći".

Pripreme počinju za nekoliko sedmica. Ko će složiti ekipu jer nema puno vremena?

"Što se toga tiče. Jeste nezgodan trenutak. Strateški bi trebali imati spremnu ekipu i izmjene. Ako sam išta naučila jeste da nikada nismo bili spremni za prelazni rok. Trenutni stručni štab moram da pohvalim jer sam dobila dobre informacije i od igrača. Moramo od njih dobiti informacije kakvo je stanje igrače i ekipi. U junu želimo da prezentiramo nove korake. Ko će biti šef sportskog segmenta, ko će biti šef prvog tima itd".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Da li ćete podnijeti neopozivu ostavku?

"Ja sam podnijela ostavku prije 14 dana, ali to nije prihvaćeno. Nisam osoba da napusti klub kada je najteža situacija. Gospodin Nam vjeruje u moj rad i izvještaj koji sam dostavila i imam kompletnu podršku. To je meni bitno jer želimo biti na istom 'papiru'. U decembru smo produžili moj mandat jer smo konačno našli način kako da pokrenemo naredne korake što se tiče strategije"

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

NebitanTotalno
Zao mi vas je,tudjoj nesreci se ne treba smijati,al brate zasluzili ste radi pojedinih,sto su se ismijavali na svaku tudju gresku,i kokuzluk!! Ko drugom jamu kopa,sam u nju upada,vazda bilo
36 6
Pikachu11
Pritisak, titule, daj skupe preplacene igrace jednostavno taj sistem u BiH ne moze funkcinisati. Svi BH klubovi bi se trebali fokusirati na stvaranje mladih igraca sta imas od Susica, Mesanovica, Pejovica... ali nama je daj titulu najlosije lige u evropi, sta imas od titule koji qurac, kazu najtrofejni BH kluc cega si bola najtrofejni ljudi nam se smiju u evropi.
18 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi