Ako ima bolji, ja nisam čuo za njega

Lionel Messi na putu za istoriju

Ako ima bolji, ja nisam čuo za njega

Ne volim Barcelonu. Ne volim ni Real. U Španiji su mi najdraži Baskijci, Athletic Bilbao, ali to nije ni blizu teme ove priče.

Kažem da ne volim Barcelonu, ali sam sretan što živim u vrijeme ove generacije fudbalera Blaugrane, jer sam privilegovan gledati najboljeg fudbalera koji je vjerovatno ikada igrao fudbal - Lionela Messija.

 

Premlad sam da bih se sjećao Pelea. Maradone se sjećam i bio je sjajan, vrhunski. Ali nije bio bolji od Messija. U zaista žestokoj konkurenciji, dvojice navedenih, Johana Cruijffa, Alfreda Di Stefana, Franza Beckenbauera, Messi je najveći. A tek mu je 25 godina. Doduše, svakako treba imati na umu da je razlika u fudbalu iz doba, recimo, Di Stefana i danas i više nego drastična.

 

Sinoć protiv Granade, u okviru 29. kola španske Primere, Messi je postigao hat-trick, te ujedno postao najbolji strijelac u (bogatoj) istoriji Barcelone. Iako ne igra na poziciji napadača, ove sezone već je postigao 34 gola.

 

Lakoća sa kojom omaleni Argentinac postiže golove zaista je zapanjujuća. Svakako ne treba zaboraviti da Messi ima sreće da igra u vjerovatno najdominantnijoj fudbalskoj ekipi svih vremena. Nije samo Messi Barcelona. Tu su sjajni Andres Iniesta i Xavi Hernandez, s kojima je definitivno lakše igrati.

 

Međutim, nismo pobornici teze da Messi ne bi mogao igrati ni u jednom drugom klubu sem Barceloni. Nema ama baš nikakve sumnje da je Leo vanserijski igrač, jedan koji se rađa svakih par decenija. 

 

Kako smo rekli, Messi ima tek 25 godina, a kada se pogleda spisak svih trofeja, dostignuća i rekorda koje je ostvario, zastane dah. Sa Barcelonom je pet puta bio prvak Španije, tri puta prvak Evrope. Jedini je igrač, uz Gerda Muellera i Jean-Pierre Papina koji je tri puta uzastopno bio najbolji strijelac Lige prvaka, a prvi i jedini kojem je to pošlo za nogom od kako se od 1992. godine Liga prvaka igra u ovom formatu.

 

Četvrti je fudbaler u istoriji fudbala koji je tri puta primao Ballons d'Or, zajedno sa Johanom Cruyffom, Michelom Platinijem i Marcom van Bastenom...

 

Trebalo bi mnogo vremena i prostora da se nabroje sva dostignuća koja je ovaj Argentinac postigao, ali nikako ne treba zaboraviti da mu je tek 25 godina i da je pred njim barem još pet do sedam sezona igranja na vrhunskom nivou. Prostom računicom, ukoliko nastavi igrati ovako kao do sada, Messi će biti uvjerljivo sam u vrhu svih statističkih kategorija u modernom fudbalu.

 

Da ne griješim dušu, možda je nekad neko i bio bolji od Messija, ali ja ne znam za takvog.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.