"Ako nemate 30 godina, ni slučajno ne idite u Kinu jer ćete da zažalite"
Bivši igrač Chelseaja smatra da igrači ne bi tek tako brzo trebali da donesu odluku na poziv kineskog novca

John Obi Mikel upozorava

"Ako nemate 30 godina, ni slučajno ne idite u Kinu jer ćete da zažalite"

E. Škorić

Bilo je dosta igrača koji su otišli u Kinu da igraju u tamošnjoj Super ligi u posljednjih nekoliko godina, ali nakon povratka u Englesku, John Obi Mikel je imao savjet - nemojte ići ako imate manje od 30 godina.

Neka ogromna imena kao što su Carlos Tevez, Oscar, Hulk i Marouane Fellaini su se preselili na Daleki istok posljednjih godina. Iako su igrali za velike evropske i svjetske klubove, zov novca je očito bio prevelik.

Novac je glavni razlog da bilo koji igrač napravi ogroman transfer, ali kvalitet očigledno nije na nivou top liga u Evropi, Južnoj Americi ili čak MLS.

"Moj savjet svakome ko razmišlja o odlasku je da dugo razmisli o tome. Morate ići u pravo vrijeme. Svakako ne bih savjetovao igračima mlađim od 30 godina da idu tamo. Zažalit ćete ako to uradite", kazao je Mikel.

"Vrijedi raditi nekoliko godina, makar samo da naučimo drugačiju kulturu, dati sebi iskustvo koje će vas izvući iz vaše zone udobnosti, ali nemojte biti u iskušenju novca ako ste mladi. Uradite vaše istraživanje, provjerite kakav klub vas zove. Trebalo bi malo da sačekate s takvim odlukama. Novac čini taj potez primamljivim, ali mi smo samo ljudi, ali nemojte da vas stavlja u iskušenje veličina čeka ako ste u vrhuncu karijere. Nije vrijedno", dodao je bivši igrač Chelseaja.

Mikel je rekao da ne žali zbog preseljenja u Tianjin, dodajući: "Pitao sam se da li sam napravio veliku grešku. Ali, gledajući unatrag, nikada neću reći da žalim zbog toga. Mnogo mi je nedostajala porodica. dva puta godišnje i oni su bili glavni razlog što sam se vratio".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi