Ako titula stigne na Košovo: Definitivno poznat status FK Sarajevo u žrijebu za LP
Bordo klub je veoma blizu osvajanja šeste šampionske titule u klupskoj historiji

Crvena zvezda i APOEL osvojili titule

Ako titula stigne na Košovo: Definitivno poznat status FK Sarajevo u žrijebu za LP

A. Čaušević, foto: T. Hebib

Jedino "harakiri" može spriječiti FK Sarajevo da ne osvoji titulu prvaka BiH, šestu u klupskoj historiji.

Bordo klub tri kola prije kraja ima šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, bolju gol-razliku u međusobnim duelima i izuzetno povoljan raspored. Zaključak: Novi šampionski pehar nikad nije bio bliži vitrinama u Titovoj 38b.

U slučaju osvajanja titule prvaka Sarajevo će kao osvajač Premijer lige igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Svoj evropski put će početi u prvom pretkolu.

Neko šampionati u Evropi su riješeni za vikend što znači da FK Sarajevo prilikom žrijeba neće imati status nositelja.

Šampionske titule su osvojili Crvena zvezda u Srbiji, te APOEL na Kipru pa su tako ugasili nade Bordo klubu da može biti nositelj u slučaju osvajanje šampionskog pehara.

Za sada devet timova ima osiguran sastus nositelja, dok na preostalih osam upražnjenih mjesta osam ekipa ima bolji koeficijent, odnosno bolju poziciju od premijerligaša s Koševa.

Sarajevo ima koeficijent 4.250, a ispred prema svemu sudeći ispred novog šampiona BiH timovi koji još nisu riješili svoj "status", a imaju bolji koeficijent se nalaze Qarabag (Azerbejdžan), Crvena zvezda (Srbija), Shkendija (Makedonija), New Saints (Vels), Slovan Bratislava (Slovačka), AIK Stokholm (Švedska), Suduva (Litvanija) i Valletta (Malta).

Suduva i Valletta imaju isti koeficijent kao Sarajevo, međutim prvaci Litvanije i Malte su u prethodne dvije sezone sezone osvojili više bodova od Bordo tima te su iz tog razloga u prednosti.

Neki od klubova koji su ispred Sarajeva prema koeficijentu bi mogli ostati bez statusa nositelja ukoliko titule osvoje Maribor (Slovenija), Ludogorets (Bugarska) i Legia (Poljska).

Među nositeljima se nalaze Celtic (Škotska), Bate Borisov (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), APOEL (Kipar), Maccabi Tel-Aviv (Izrael), Sheriff (Moldavija), Rosenborg (Norveška), Helsinki (Finska) i Dundalk (Irska).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Među nenositeljima sigurno neće biti šampioni Mađarske (Ferencvaroš), Estonije (Kalju Nome), Islanda (Valur Reykjavik), Sjeverne Irske (Linfield), Farskih Ostrva (HB Torshavn), Latvije (Riga) i Gruzije (Saburtalo Tbilisi).

Inače, u prvom kolu kvalifikacija će nastupiti 34 ekipe. Žrijeb je na programu 18. juna u Nyonu. Istog dana će biti održan i žrijeb druge runde kvalifikacija. Mečevi će se igrati 9. i 10. jula, odnosno sedam dana kasnije. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

burek_sa_mesom
Hoćemo ponovo 0:8
0 15
Div iz šehera
Sta ti rade komisije ,komisije su zaspale ostale bez titule a gdje je ta titula, eno je kod divova, gorit ce Titova.
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti