Akrapović u Bugarskoj ispisao historiju: Ljude me cijene i poštuju, vratili smo klub u život

Bh. stručnjak ponovo osvojio trofej Kupa

Akrapović u Bugarskoj ispisao historiju: Ljude me cijene i poštuju, vratili smo klub u život · Intervju

S. Mlaćo

U Lokomotiv Plovdivu slave Bosanca. Bruno Akrapović je po drugi put sa ovim timom osvojio trofej Kupa Bugarske.

Akrapović je jedan od dokaza da se častan i pošten rad itekako isplati. 'Šutio' je i marljivo radio, a sada je već omiljena osoba u klubu.

Čelnici kluba ga mnogo poštuju, a navijači su presretni što je nekadašnji bh. reprezentativac došao u klub i 'probudio' kolektiv koji se ne može pohvaliti uspjesima prije toga.

Posljednji trofej Kupa osvojen je u srijedu kada je Lokomotiv boljim izvođenjem jedanaesteraca savladao CSKA Sofia.

Akrapović se jutros javio za SportSport.ba, a u njegovom glasu sasvim očekivano osjetilo se veliko zadovoljstvo.

"Bila je teška utakmica, maltene u gostima, iako je neutralni teren. Njihovoj publici je bilo bliže, a bilo je odlučeno da bude oko 6.000 gledalaca, no meni je izgledalo da su oni pustili malo više svojih navijača. Nama je dalji put, ali navijači su došli u velikom broju da nas podrže. Veći dio utakmice smo izgledali bolje, protivnik se kasnije probudio nakon jednog prekida, imali smo malih problema, ali smo nakon penala zasluženo došli do pobjede i trofeja. Drugi je to za redom trofej Kupa koji upravo stoji pored mene. Idemo na jedan izlet da nagradimo ekipu, a već u nedjelju se okrećemo prvenstvu", priča Akrapović.

Sigurno je bilo mnogo čestitki. Da li neku izdvajate?

"Prijatelji, familija, poznanici... Svi su pratili i stisnuli palčeve da osvojimo Kup. Euforija je u ekipi, ovo je kruna sezone koju smo igrali zaista dobro. Igrali smo u finalu protiv teškog protivnika. Prvi put se desilo u Bugarskoj da jedan stranac dva puta za redom osvoji Kup".

Ističe da mu je predsjednik kluba dao velike ovlasti, te da je vjerovao u njega. To se pokazalo kao pravi potez.

"Imam dobar odnos sa predsjednikom. On je biznismen, ne miješa se puno u posao i stoji iza mene. Tako je bilo i kada nisam imao rezultate, on je rekao da 'očistim' svlačionicu i dao mi je vremena. Držao je do svog cilja i plana, imao je povjerenje i vratilo mu se na najbolji mogući način. Klub već duže vremena nije imao uspjeha, a sada dvije godine već učestvuje u Evropi. Znate koliko to znači sa finansijske strane i svih ostalih stvari".

Odmah se nastavlja prvenstvo. Nema odmora za tim bh. stručnjaka.

"Cijelu sezonu smo maltene u vrhu tabele. Bili smo blizu i Ludogoretsa koji ulaže mnogo sredstava i izgleda dobro i u Ligi prvaka, sigurno pratite to... Poslije korone imali smo malo vremena za pripreme, ali pripremili smo se najbolje od svih ekipa i u finalu smo zaista izgledali kondiciono odobro. Igramo jedan inovativni fudbal za bugarske prilike, te smo ga doveli u nekim utakmicama do savršenstva. Zbog toga sam ponosan".

U vašem timu je i Kenan Muslimović. Nedavno je protiv Ludogoretsa postigao pogodak za TV špice.

"Kenan je jedan mladi igrač koji traži afirmaciju. Ja uvijek pravim iznenađenja našim navijačima, dovodim igrače koji nisu toliko poznati, ali dobijaju šansu da se afirmiraju i otvore sebi put. Kenan se uklopio u ekipu, a Ludogoretsu je zabio na sjajan način. Ima prostora da se razvija i nadam se da će pokaže svoje kvalitete".

Pratite li stanje u Čeliku? Čini se da će u kantonalnu ligu?

"Naravno da pratim i da se interesujem. To mi je u srcu. Odrastao sam u Zenici, uvijek jednim okom gledam na to što se dešava dole. Ukazao sam na tu problematiku već kada je došao novi vlasnik iz Turske i rekao da to nisu čista posla. Rekao sam da nešto prije da se klub treba okrenuti na drugu stranu i da se nađu putevi koji su možda u ovom momentu bolni, ali bi bili zdraviji za budućnost kluba. To znači da se okrenu manjem budžetu, domaćoj djeci i da se propusti jedna-dvije prave sezone, te da se budućnost planira na miran način. Svi misle da će neko nešto da pokloni bez vlastitog intresa. Toga više nema. Pomislite samo da jedan Turčin dođe i da vam kao da pare da spasi klub... Nema toga. To su neke vode koje su se pokazale sa makedonskim Shkupijem na loš način. Ne zalazim u detalje, ali ukazivao sam i ranije da to nisu čista posla. Šta je tu je, sada se treba izvući pouka i da se nađu ljudi koji žele dobro Čeliku, pa neka to bude i Kantonalna liga, ali da se izađe čista obraza iz svega toga. Tu ima djece, talenata, infrastruktura je sjajna..."

Planovi ambicioznog bh. stručnjaka su vezani za Lokomotiv Plovdiv.

"Imamo još tri utakmice do kraja sezone i onda ide Super Kup sa Ludogoretsom i već starta nova sezona. Nije moguće da se ekipa pripremi na adekvatan način za novu sezonu, ali moramo pametno raditi. Ugovor imam još tri godine, moj fokus je na Lokomotivu gdje cijene i uvažaju moj rad. Stvorio sam neki status kultnog čovjeka koji je klubu 'vratio' život", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba bh. stručnjak, Zeničanin Bruno Akrapović.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KallDrogo
Ko se sjeca njegovog gola sa centra protov Izraela..
7 1
Ivica_Osim8
svaka čast majstore
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi