Aldin Đidić: Ne bih ja imenovao...

Koji igrač u Premijer ligi ima platu od 500 KM?

Aldin Đidić: Ne bih ja imenovao...

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH oglasio se saopštenjem za javnost povodom nedavno okončanog procesa licenciranja klubova za nadolazeću sezonu.

Ovogodišnji proces licenciranja je proizveo brojna pitanja, a iz pomenute organizacije se, između ostalog, pitaju i kako pojedini klubovi koji krše zakone mogu dobiti licence s obzirom "ne treba biti ni finansijski ni pravni eskpert da bi se uočile nelogičnosti u poslovanju."

Pojedini klubovi su, tačnije, prikazali da njihova godišnja izdvajanja na plate radnoj zajednici (igrači, treneri, administracija kluba…) ne prelaze ni 300.000 KM. Kada bi taj iznos podijelili na 12 mjeseci, te uzeli u obzir da timovi imaju najmanje 25 profesionalnih igrača, uz osoblje u stručnom štabu, klupsku administraciji samo po obaveznim poslovima potrebnim za dobivanje licence, broj uposlenih u jednom klubu ne bi trebao biti manji od 35 osoba, te bi, u skladu s prethodno navedenim prikazanim iznosima, prosječna plata jednog igrača na premijerligaškom nivou u tim klubovima bila između 500 i 700 KM.

Jasno je da pojedini klubovi ne prikazuju stvarne iznose primanja, jer pomenutu plaću imaju i pojedini igrači u Drugoj ligi FBiH, ali o kojim se kolektivima zapravo radi predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH ne želi konkretno govoriti, tvrdeći da se tim problemom treba pozabaviti N/FSBiH.

"S moje strane ne bi bilo korektno da iznosim o kojim klubovima se radi. N/FSBiH je taj koji se treba pozabaviti tim problemom... Mi kao sindikat smo u službi fudbalera i trudimo se na sve načine da poboljšamo stanje u našem fudbalu, ali za boljitak istog uključiti se trebaju i ostala tijela, od države do lokalne zajednice. Sindikat sam ne može mnogo...", kaže Aldin Đidić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:


Đidić je apelovao i na igrače da dobro vode računa šta potpisuju, jer kasnije mogu ostvariti samo potraživanja koja su navedena u ugovoru, dok ono što usmeno dogovore ili dobiju na neki drugi način nije u skladu sa zakonom.

Top Komentari

nickizedostizeko
Uhvatio se Čelika i njihovog poslovanja, a da mu tog istog Čelika bilo ne bi nikad otišao u Europu igrati i ubrati pare. A šutio si kad je SDA bila u klubu. Mrš
1 9
bistrik87
Joj da se hoce svima pozabavit vama, od kamatara, do dubokih kredita, do ne isplacenih dugova, namjestenih utakmica, sudija koji nakon svake utakmice jednog te istog tima dobije kaznu, uzasni tereni, uzasni uslovi za gostujuce gdje se zna desit da smijeste 3500 ljudi gdje treba biti 1500, da oce uletit neka inspekcija pa da pojedete svoja govna sto ste srali odkad je pocelo ovo oko saveza i svega. Ostala bi 3 tima u ligi
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije