"Sjećam se 1996. godine, bila su četiri reda, 20 kvadrata trave, džombe, a danas - zvijezda vodilja"

Alen Mešanović govorio za SportSport.ba

"Sjećam se 1996. godine, bila su četiri reda, 20 kvadrata trave, džombe, a danas - zvijezda vodilja" · Intervju

A. Čaušević

Rijetki su igrači koji u praktično svakom većem gradu u BiH imaju poštovanje fudblaskih simpatizera. Takav je Alen Mešanović, svojevremeno najbolji igrač Premijer lige, a danas sportski direktor Budućnosti. 

Mešanović je nedavno s terena sjeo u fotelju, a kako kaže ova promjena mu i nije toliko nagla obzirom da se sličnim poslom bavio i nakon što je završio profesionalni dio karijere. 

"U fudbalu sam ja već četiri, pet godina, svaki dan sam tu, međutim nije bilo ni vremena ni prostora za nešto više. Međutim, sada su se posložile stvari u gradu u kojem sam rođen i to je to", rekao je Mešanović na početku razgovora za SportSport.ba.

S legendarnim fudbalerom smo razgovorali prije prijateljskog susreta Veleža i Budućnosti koji će na proljeće imati cilj osigurati opstanak, nakon čega će se razmišljati o nećemu većem.

"Bio je turbulentan period iz Budućnosti. Od januara smo poprilično stabilini, ako se uzme u obzir korona i cijela situacija gledajući druge klubove. To nam da je za pravo da se nadamo da u pitanje neće doći opstanak, pa ćemo u junu vidjeti šta dalje."

Nada se većim ambicijama u sljedećoj sezoni.

Oglasi

"Nekako mi se više radi kada je klub amobiciozniji, trenutna Uprava u klubu je poprilično ozbiljna. Drugi klubovi su se raspadali, a mi nismo nikad. Vratili smo neke igrače, tu su Husić, Mujarić i Lugavić. Bilo je tu nekog jala proteklih mjeseci, ali mislim da smo to popravili. Hoćemo da napravimo klub."

"Želimo pravu stabilizaciju u ova tri mjeseca i već od juna napasti nešto ozbiljno. Imam garancije od ljudi koji vode klub da će se finansije naći i samim tim otprilike možemo praviti bolji tim, trebat će nam možda tri do četiri prijelazna roka."

Kao zvijezdu vodilju Mešanović vidi Velež gdje je igrao na početku svoje karijere. 

"Sjećam se Veleža i 1996. godine, došao sam na ovaj stadion. Bila su četiri reda, bilo je možda 20 kvadrata trave. Ovo je Velež kakav treba da bude. Među su četiri vodeća kluba u državi.

"Sjećam se svakog detalja iako je bilo prije 24 godine, sjećam se terena i svlačionica. Tako je Obad znao gdje će lopta odskočiti jer je bilo džombi po terenu. Sada je sve drugačije. Vidi se pravilan rad, oni nam mogu biti i zvijezda vodilja", ističe Mešanović.

Oglasi

Cilj u narednom periodu će biti poboljšanje i infrastrukture stadiona u Banovićima počevši od reflektora na pomoćnom terenu s umjetnom travom. 

Mešanović je možda i jedini igrač koji je tokom karijere igrao za pet velikana bh. fudbala: Željezničar, Velež, Sarajevo, Slobodu i Čelik.

"Najviše sam uživao u Slobodi Željezničaru, ali svugdje mi je bilo super. Imam prijatelja u svakom klubu jer nigdje nisam zatvorio vrata."

No description available.

Tokom karijere živio je bomeski. Neki su spremni reći da je mogao i mnogo više, ali ne kaje se ni zbog čega. 

Oglasi

"Nema ništa zbog čega se kajem. Iskoristio sam svoje vrijeme kako sam htio. Ne mogu reći da mi nije bio ćejf igrati vani, bio sam u Turskoj... Uživao sam ovdje i uživam u ovoj državi. To je nešto moje. I hoću da pokušam da i u ovom poslu ostavim neki trag."

Zatekli smo ga s pitanjem da li postoji neki igrač iz Premijer lige koji mu najviše liči po načinu igre.

"Bio sam vezni, onda sam naglo postao špic, mada sam nekad i u omladinskim selekcijama bivše Jugoslavije bio i štoper i desni bek... Nema nekako niko kojeg mogu izdvojiti jer tada je stvarno vrijeme bilo drugačije. Bili su drugačiji tereni i drugačije se moralo igrali, sada je drugačiji ambijent."

A najbolji igrač? Izdvojio je nekoliko fudbalera koji su mu posebno zapali za oko te objasnio najveći problem lige iz njegovog ugla gledanja.

"Samir Radovac igra odlično u Veležu. Njega sam pratio. Meni je drago i zbog Samira Bekrića, ali to je možda malo i tragično za ligu da su ovi malo stariji igrači nositelji igre. To je možda i najveći problem lige.

"Sve je totalno drugačije, neuporedivo. Tereni su bili očajni. Suđenje je bilo katastrofalno. Sad je to nemjerljivo. Prijenosi? Kada kažu da će biti prijenos čovjeku bude drago, ne može spavati tri dana, a sada evo po cijelo kolo bude na TV-u. To je fantazija."

"U ono vrijeme je bilo nekako više romantike, sada je to drugačije može se igrati ozbiljan fudbal. Samo nam je potreban još iskorak u Evropi."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mešanović je pasionirani igrač Fantasy SportSport.ba Premijer lige i kako kaže jedva čeka nastavak prvenstva.

"Jedva čekam. Imam svoje favorite. Tu sam među prvih deset, nije to loše. Ne odustajem", rekao je Mešanović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

Farense
Čuj Velež među 4 vodeća kluba hahahaha
4 29
VelikiMislilac
Ko ga je gledao zna da je bio najveci talenat otkako je bh lige bez konkurencije, e blesava glavo. Najezim se kad se sjetim, koja brzina, tehnika, sut, a saner bio, to kosica, sminkica. E grebi ga Alene.
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi