Legenda italijanskog fudbala najavila povlačenje
FOTO: EPA

U 39. godini života je odlučio da je dosta

Legenda italijanskog fudbala najavila povlačenje

Haris Zilić

Ove godine svjetska fudbalska pozornica će ostati siromašniji za još jednog fudbalera, čovjeka koji je na svoj način obilježio dvije decenije u fudbalskom svijetu.

U 39. godini života karijeru će završiti Alessandro Diamanti ikona italijanskog fudbala koji trenutno nastupa u Australiji za Western United.

Ugovor sa timom iz Australije mu ističe 30. juna 2023. godine i to će biti kraj.

Najavio je već da će se oprobati u trenerskim vodama, a iza sebe ostavlja bogatu i zanimljivu karijeru.

Na Čizmi je nosio dres Empolija, Alibnolefea, Brescie, Bologne, Livorna, Perugie, Atalante, Palerma. Imao je epizodu i u kineskom Evegrandea, a najviše ga se ljubitelji fudbala sjećaju dok je nosio dres engleskog West Hama.

Bio je igrač poteza, na sredini terena je bio majstor igre, cijenjen među trenerima, veoma zahvalan igrač koji je mogao odgovoriti zadatku na više pozicija.

Oglasi

Skupio je i 17 nastupa za reprezenatciju Italije i postigao jedan pogodak.

U Austrlaiju je došao 2019. godine iz redova Livorna.

Daleko od Evrope uživao je u fudbalu, dobio poštovanje navijača i čelnika kluba i na neki način psotao legenda Western Uniteda.

Iako se pisalo ranije da bi mogao produžiti ugovor na još godinu dana odlučio je da 2023. godina bude posljendja u njegovoj igračkoj karijeri.

Karijeru je počeo daleke 1999. godine kao omladinac u niželigašu Pratu, a prvi profesionalni ugovor dobio je u Empoliju 2001. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi