Potpis za velikana, osvajanje Lige prvaka i greška karijere: Čarobnjak s loptom je sada drugi čovjek

Rijetki ga mogu prepoznati

Potpis za velikana, osvajanje Lige prvaka i greška karijere: Čarobnjak s loptom je sada drugi čovjek

A. Čaušević

Barcelona je jedan od najvećih svjetskih klubova i pozivu s Nou Campa je teško reći ne. Međutim, postoje igrače koji odlazak u taj klub smatraju velikom greškom.

Prije 15-ak godina na fudbalskim simulacijama poput PES-a vjerovatno nije bilo boljeg driblera od ovog čovjeka. Mnogi igrači su upravo zbog njega birali Arsenal jer je imao vrhunske ocjene.

Govorimo o Alexanderu Hlebu, slavnom bjeloruskom fudbaleru koji je već neko vrijeme u penziji i ne pojavaljuje se toliko u javnosti.

Hleb je karijeru počeo u Bate Borisovu gdje ga je uočio Stuttgart. U njemačkom klubu je proveo pet godina da bi ga 2005. za tada ogromnih 15 miliona eura među Topnike doveo Arsene Wenger.

Hleb: I cried over Arsenal exit; most players regret leaving – Sporting Life

Tih nekoliko sezona Hleb je bio jedan od najboljih krilnih igrača svijeta prepoznatljiv po svojim ''fintama'' i sjajnim potezima. Lopta mu se doslovno lijepila za nogu i gledati bilo ga je užitak.

Oglasi

Posliej toga je uslijedio transfer u Barcelonu. Na Nou Campu je odmah u prvoj sezoni osvojio trosturku krunu, ali interesantno da je odmah narednog ljeta i otišao.

"Gledajući unazad potpis za Barcelonu je bio greška. Tu sam izgubio najbolje godine. Imao sam neke greške i nikad nisam mogao da pokažem najbolje od sebe", rekao je Hleb prije nekoliko godina.

Poslije toga je uslijedilo nekoliko posudbi u Stuttgart, Wolfsburg i Birmingham City da bi 2012. godine sporazumno raskinuo ugovor s Barcelonom.

Od tada mu je karijera krenula silaznom putanjom. Vratio se u matični BATE, imao je nekoliko izleta u Turskoji i Rusiji, a kopčake je o klin okačio prije tri godine kao fudbaler Islocha.

No description available.

Oglasi

Na proljeće prošle godine organizovao je turnir za mališane na kojem se najbolje moglo vidjeti kakvu popularnost Hleb uživa u svojoj zemlji.

Na ljeto prošle godine spominjao se njegov mogući povratak fudbalu tako što bi potpisao za Al Khalidiya iz Bahreina nakon što je ovaj klub izborio plasman u elitni rang. Čak je i potpisao ugovor, ali se nije predugo zadržao.

No description available.

U januaru ove godine postao je član Upravnog odbora kluba FC Torpedo-BelAZ koji se takmiči u prvenstvu Bjelorusije. Na tu funkciju je imenovan pod nepoznatim okolnostima prije nekoliko mjeseci su pisali bjeloruski mediji.

Tokom karijere Hleb je šest puta proglašavan za igrača godine u Bjelorusiji i smatra se najboljim igračem u historiji te zemlje iako nikada s reprezentacijom nije ostvario neki zapažen rezultat.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi