Alispahić u Ostravi, Mašić u Jihlavi

Čelikov dvojac u Češkoj

Alispahić u Ostravi, Mašić u Jihlavi

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik godinama je rasadnik talenata, koji su prepoznatljivi širom Evrope. 

Posljednjih nekoliko godina omladinski pogon Zeničana spao je na niske grane, a sve zahvaljujući lošoj organizaciji kluba, koja malo pažnje posvećuje vlastitom igračkom kadru, a više dovođenju isluženih nogometaša iz drugih klubova, koji su na zalasku karijere.

Ovog ljeta klub s Bilinog polja napustio je 20-godišnji napadač Namir Alispahić, nakon što mu klub nije ponudio novi ugovor. Visoki napadač 193 centimentra, koji je nastupao za kadetsku i juniorsku selekciju BiH svoju nogometnu sreću odlučio je potražiti u Češkoj. Nakon probnog rada, igrač rođen u Bugojnu potpisao je trogodišnji ugovor sa članom Synot lige ekipom Banik Ostrave. Alispahić je proteklog vikenda već bio u kombinaciji za ekipu, ali je u porazu Ostrave od Brna u gostima čitavu utakmicu presjedio na klupi.

Drugi igrač koji će svoju karijeru nastaviti u ovoj zemlji jeste 17-godišnji Amir Mašić. Najbolji strijelac kadetske lige BiH u prošloj sezoni, kada je u 26 utakmica postigao nevjerovatnih 36 golova, svoju će karijeru nakon što početkom naredne godine napuni 18 godina nastaviti u ekipi Jihlave, gdje se trenutno nalazi na stažiranju sa B ekipom.

Nakon što je odbio ponuđeni trogodišnji ugovor od strane Čelika, koji mu je nudio mizerne uslove, svoju sreću odlučio je potražiti u Češkoj, budući da je čovjek koji brine o njegovoj karijeri Jirzi Plišek, isto tako kao talentovanog igrača prije 10-tak godina u Teplice odveo i sadašnjeg kapitena i najboljeg strijelca reprezentacije Edina Džeku.

Čelik se olako odrekao usluga dvojice talentovanih igrača, posebno mladog Mašića, a zauzvrat će klub dobiti samo mizernu naknadu za treniranje od pomenutih klubova, iako su mogli zaraditi pristojne novce. Zbog svega ovoga, ali i mnogih stvari, navijači bojkotuju odlazak na utakmice, jer bez pravog sistema rukovođenja klubom, primjeri Mašića i Alispahića će  se dešavati i u budućnosti.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.