Alonso nakon prvog testiranja za Indy 500: Bolid se sam vozi
Foto: EPA

Španac dobio dozvolu za učešće

Alonso nakon prvog testiranja za Indy 500: Bolid se sam vozi

D. Rakanović

Španski vozač Fernando Alonso prošao je u srijedu "Rookie Orientation Programme" čime je dobio dozvolu za učešće u Indy 500 utrci koja se održava 28. maja. 

Španac je izjavio da se njegov Indy car bolid tokom prvog testa u Indianapolisu sam vozio.

Alonso je u Dallari DW12 odradio 55 krugova s prosječnom brzinom od 354.42 km/h.

"Bilo je zabavno. Mislim da je to dobar način za početnu izgradnju brzine. Vjerovatno je na samom početku bilo malo teško postići minimum, ali sam se u slijedećim fazama osjećao veoma dobro“, rekao je Alonso. 

Fernando Alonso će, uz odobrenje McLarena, da ispuni svoj dugogodišnji san i učestvuje u trci Indianapolis 500.  

"Nadam se da sada možemo odraditi nešto krugova i da ću početi osjećati bolid, jer se on trenutačno sam vozi. Ja ga ne vozim.“

San španskog vozača je da objedini 'trostruku krunu' - pobjeda u Monte Carlu (F1), Indy 500 i Le Mansu, što je do sada uspjelo samo jednom vozaču Grahamu Hillu.  

"Već imam 40 krugova u džepu tako da pomalo mogu podešavati liniju prolaska kao i promjene brzine, tj. koju brzinu koristiti u kojem zavoju. Trenutno sve izgleda dobro, ali sada počinje prava stvar,“ rekao je Alonso.

Alonso će zbog Indy 500 utrke propustiti utrku Formule 1 u Monte Carlu, a zamijeniće ga Jenson Button, nekadašnji timski kolega.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi