Amar Čaluk u Švedskoj ide putem Zlatana Nalića

Gradi trenersku karijeru

Amar Čaluk u Švedskoj ide putem Zlatana Nalića

Bosna i Hercegovina je zemlja selektora. Na Svjetskom prvenstvu trojica su bila na neki način vezana za BiH, četvrtog su otjerali tik pred Mundijal nakon što je odveo Japan na smotru najboljih selekcija, a još dva-tri miliona u BiH su isto treneri i sve znaju o fudbalu.

Zanimljivost s bh. fudbalskim trenerima u BiH je ta da su po pravilu najbolji oni imaju sreću pa ne žive ovdje, oni koji su započinjali karijere vani, da li nakon uspješnih fudbalskih karijera, da li stjecajem okolnosti. Domaći talenat i "gostujući" sistem su izgleda dobitna kombinacija.

Zlatan Nalić je recimo primjer čovjeka koji bi mogao biti vrhunski stručnjak i čija su predavanja pomno slušali Zidane, Guardiola i ini. Kao što je on od svoga oca naslijedio zanimanje za fudbal, tako je i Amar Čaluk od svog. I također gradi karijeru u Švedskoj.

Ovaj mladi stručnjak nakon završetka karijere, a bio je i naš juniorski reprezentativac, vodio je prvo kadete jednog jednog kluba iz Malmea s kojima je osvajao trofeje na međunarodnim turnirima, pa su ga zbog toga unaprijedili da bude trener juniora i tima U23.

Zanimljivo je to u Švedskoj. Igrači se nakon juniorskog staža ne izgube, već imaju priliku razvijati se i dalje nastupajući za selekcije U23, budući da je minutaža u tom periodu najbitnija, a ne mogu svi igrati za prvi tim. I nije to samo u Švedskoj već svugdje u normalnim, razvijenim sredinama. Takvi timovi U23 izuzetno mogu poslužiti i mladim trenerima poput Čaluka.

"U fudbalu sam čitav život, prošao sam sve selekcije Malmea, bio na probama u Španiji, Holandiji, kasnije igrao za Bosnu iz Malmea, a onda sam prije deset godina odlučio ući u trenerske vode", priča Čaluk koji posjeduje UEFA B trenersku licencu za mlađe kategorije, a klub u kojem je trener i koji nastupa u trećem rangu takmičenja ove godine će ga poslati na edukaciju za seniorsku B licencu.

"Klub je zakasnio da me prijavi za novembar u Švedskoj, pa nije isključeno da ću doći u BiH jer je isti UEFA program. Cilj mi je ići postepeno, sve do preuzimanja nekog seniorskog tima. Mislim da idem putem koji je pravi i ispravan. Nije lako kad čovjek nema iza sebe igračku reputaciju pa da odmah može biti trener. Potrebno je steći iskustvo u nižim rangovima i školovati se, a onda ćemo vidjeti. Imam lične i profesionalne ciljeve prema kojima zasad dobro krećem."

Čaluk je ispričao da je nedavno odbio klub koji je trenirao Zlatan Nalić.

"Zlatan je odlučio da počne raditi kao samostalni trener i vodio je u Švedskoj jednog četvrtoligaša. To je po meni put kojim treba ići. Nakon što je preuzeo Slobodu ljudi koje vode taj klub su meni ponudili posao da vodim sa pomoćnikom koji je tada bio. Nismo se uspjeli dogovoriti oko nekih praktičnih stvari pa sada taj pomoćnik vodi prvi tim. Zlatan je vrhunski stručnjak i u budućnosti mu predviđam veliku karijeru, a što se mene tiče, na meni je da se dokazujem. Da bi u Švedskoj ili bilo gdje vani radio moraš biti tri puta bolji od domaćih trenera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi