Amerikanci bez najvećih zvijezda moraju opravdati očekivanja

Velika gužva za preostala tri mjesta

Amerikanci bez najvećih zvijezda moraju opravdati očekivanja

Jedna od četiri grupe koja bi možda mogla biti najzanimljivija jeste ona u Bilbaou. Tamo su aktuelni prvaci Amerikanci i pet selekcija koja konkurišu za tri mjesta u osmini finala. Turska, Finska, Ukrajina, Novi Zeland i Dominikanska Republika.

Amerikanci bi bez obzira na sve otkaze i povrede morali biti svijet za sebe u ovoj grupi. Rose, Harden, Curry, Davis, Irving i ostali bi morali bez problema završiti na prvom mjestu, međutim posljednjih godina na velikim takmičenjima i sa jačim ekipa Amerikanci su znali " zaštopati".

Ostaje vidjeti kako će jedna ovakva selekcija reagovati na jedno takmičenje kao što je SP, ko će preuzeti ulogu lidera. Finale je ono što bi za jednu ovakvu ekipu trebao biti " minimum minimuma".

Finska je jedna od četiri selekcije koja je dobila pozivnicu za ovo prvenstvo. Dettmann slaže reprezentaciju koja je u Sloveniji pokazala svoju kvalitetu i koja će i ovdje tražiti put u drugi krug takmičenja. Imaju Koponena, Leea, Salina, Mottollu, Huffa i dobili su pojačanje u vidu Erika Murphyja iz Clevelanda.

Turska je bila domaćin prošlog SP-a, igrali su finale, sada će teško ponoviti taj rezultat. Ataman ima na raspolganju i nešto iskusnije igrače poput Tuncerija, Gonluma, zatim Preldžića, Ašika, ali i perspektivnog Osmana. Iznenađenje bi bilo ako ih ne bi smo vidjeli u osmini finala. Ko zna možda im se žrijeb otvori pa se probiju u dalje.

Novi Zeland može biti jako neugodan, vidjelo se to na pripremnim utakmicama protiv Srbije. Kirk Penney je klasični šuter, imaju trojicu koja dolaze iz NCAA, ako ih krene šut onda mogu puno. Selektor je Nenad Vučinić koji je posložio ekipu koja ne bi iznenadila ako uđe u osminu finala. Jednako tako opet sa druge strane ni bi niti razočarali ako bi se spakovali kući nakon prvog kruga.

U trokutu Ukrajina - Novi Zeland - Dominikanska Republika možemo tražiti jednog koji će u drugi krug. Možda Ukrajinci iznenade, možda Dominikanska Republika. Fratello ima Jetera, Orlando Antigua Francisca Garciju iz Houstona, Sosu iz Sasarija i Feldeinea iz cantua. Moguća je gužva uz iznenađenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.