Amerikanci do finala ubjedljivi, Krzyzewski oprezan

Amerikanci love petu titulu

Amerikanci do finala ubjedljivi, Krzyzewski oprezan

Amerikanci su do sada kroz istoriju četiri puta bili svjetski prvaci. Večeras imaju istovremeno osvojiti peti naslov, ali i po prvi put odbraniti naslov osvojen prije u Turskoj prije četiri godine. Iako u Španiju nisu doputovali sa svim svojim velikim zvijezdama, Amerikanci su do finala bili nedodirljivi.

Ako pogledamo rezultate na predhodnim prvenstvima, možemo napisati nikad ubjedljiviji. U Turskoj su Amerikanci u četvrtfinalu dobili Rusiju 89:79, u grupnoj fazi takmičenja su savladali Brazil 70:68.

PrijeTurske, Amerikanci su na tronu bili 1994. godine u Torontu. Tada smo uživali u izvedbi Dream Teama II. U finalu su Rusi teško stradali 137:91, Španci su u grupnoj fazi došli najbliže na -15.
1986. godine u Španiji su također bili prvi, ali su finalu Sovjeti došli na kraju na -2, čak su na tom turniru i poraženi jednu utakmicu, Argentina je bila bolja 70:74.

Sadašnji selektor reprezentacije SAD Mike Krzyzewski ima određena iskustva kada su u pitanju selekcije sa ovih prostora i to ne baš dobra. Na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu poražen je od Jugoslavije u finalu, kasnije je izgubio finale Goodwill Gamesa 1990. godine od Jugoslavije, pa onda opet u polufinalu Svjetskog prvenstva 1990. godine u Argentini.


Amerikanci u Španiji:
USa - Finska 114:55
USA - Turska 98:77
USA - Novi Zeland 98:71
USA - Dominikanska Republika 106:71
USA - Ukrajina 95:71
USA - Meksiko 86:63
USA - Slovenija 119:76
USA - Litva 96:68

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.