Amerikanci korak od sna

Amerikanci korak od sna

Reprezentacija SAD-a je prvi finalista Mundobasketa. Amerikanci su u polufinalu bili bolji od Litvanije sa 89:74 i sada čekaju za protivnika Tursku ili Srbiju.

Litvanija je odigrala još jednu dobru utakmicu, ali protiv fizički nadmoćnijih Amerikanaca više od časnog poraza nije mogla. Amerikanci su od početka jakom odbranom, posebno na Kleizi zaustavili protok lopte Litvanaca, ono što Argentinci isu uspjeli, i pobjeda nije mogla izostati.

Kevin Durant je odlično otvorio utakmicu i u prvih deset minuta postigao 17 poena. Na mali odmor Amerikanci odlaze sa prednošću od 11 poena (23:12), da bi na poluvremenu razlika iznosila 14 poena (41:27).

U nastavku utakmice se ništa nije promijenilo. Amerikanci su igrali koliko im je bilo potrebno, Litvanci bi uspjeli smanjiti na desetak ili osam poena, a onda bi Amerikanci ponovo pojačali u odbrani i vratili prednost iznad deset poena.

Koliko su Amerikanci bili dominantni najbolje se vidjelo na Robertasu Javtokasu, koji nije mogao uzeti loptu ni pored mnogo nižih Amerikanaca, a da ne govorimo da je pored Lamara Odoma izgledao smješan. Na kraju je završilo 89:74. Rezultat je mogao biti i veći, ali su Amerikanci previše upropastili lopti šutevima za tri poena koji ih danas nije služio.

Kevin Durant je utakmicu završio sa 39 poena i 9 skokova, Lamar Odom je dodao 13 poena i 10 skokova, a Russell Westbrook 12 poen ai 7 skokova. U redovima Litvanije je prvo ime bio Robertas Javtokas sa 15 poena i 9 skokova, a Martynas Pocius je dodao 13 poena i 7 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti