Amerikanci na krovu svijeta nakon 16 godina

Amerikanci na krovu svijeta nakon 16 godina

Nakon 16 godina i Toronta 1994. godine Amerikanci su prvi put postali prvaci svijeta. Izabranici Mikea Krzyzewskog su u velikom finalu u Istanbulu bili bolji od Turske sa 81:64.

Amerikanci su odigrali još jednu odličnu utakmicu. Sjajnom odbranom potpuno su zaustavili Turke i osim u prvih deset minuta nije bilo dileme ko će biti pobjednik. Nakon uvodnih deset minuta Amerikanci su utakmicu odveli u „slijepu ulicu“ i nisu dozvolili Turcima da im pariraju.

Ponovo je veliku utakmicu odigrao Kevin Durant, koji je u velikom stilu završio jedno zaista odlično prvenstvo. Turci nisu odigrali na razini prethodnih igara, ali nisu previše bili razočarani, baš kao i njihovi navijači, jer su imali razloga za slavlje, srebro je stavljeno oko vrata, što je prva medalja u povijesti za turske košarkaše na svjetskim prvenstvima.

Prva četvrtina je protekla u velikoj borbi oba tima, bila se velika bitka. Amerikanci su postavili odličnu odbranu protiv koje je riješenje jedino pronalazio Hidayet Turkoglu, dok su ostali turski igrači bili nemoćni. S druge strane Kevin Durant je trice zabijao iz svih pozicija. Nakon deset minuta igre SAD su vodile sa 22:17.

U drugoj četvrtini je stao i Turkoglu, pa je i rezultat za Tursku odmah bio nepovoljniji. Durant je ponovo imao svoj show, poluvrijeme je završio sa 20 poena, od čega pet trica. Osim Hidinih 15 poena i 7 skokova ni jedan turski igrač nije bio na razini prethodnih utakmica, pa je rezultat na poluvremenu bio deset poena razlike za izabranike Mikea Krzyzewskog (42:32).

Kevin Durant je drugo poluvrijeme otvorio sa dvije trice, Lamar Odom je dodao dva poena i Amerikanci odlaze na velikih 18 poena razlike (50:32). Međutim, s druge strane uzvraća Ender Arslan s dvije trice i ponovo vraća Turke na pristojnu raziliku.

Još dva puta su Amerikanci do kraja trećeg perioda odlazili na petnaestak poena prednosti, ali be se uporni Turci vraćali i u odlučujućih deset minuta ulazimo sa 13 poena prednosti Amerikanaca (61:48). Početkom posljednjeg perioda Amerikanci su Turcima zadali konačan udarac. Tačno sedam minuta do kraja Amerikanci idu na plus 20 (70:50) i više nije bilo povratka.

Do kraja utakmice su Amerikanci odigrali dosta ležerno i upisali sigurnu pobjedu 81:64. Durant je utakmicu završio sa 28 poena (sedam trica) i 5 skokova, Lamar Odom je dodao 15 poena i 11 skokova, a Russell Westbrook 13 poena i 6 skokova. Jedini sa dvocifrenim učinkom kod Turaka bio je Hidayet Turkoglu, koji je upisao 16 poena i 7 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti