Amerikanci s pola snage u četvrtfinale

Amerikanci s pola snage u četvrtfinale

U petom meču osmine finala Svjetskog košarkaškog prvenstva nije bilo iznenađenja. Amerikanci su prema očekivanjima odradili lakši trening protiv reprezentacije Angole i upisali ubjedljivu pobjedu rezultatom 121:66.

Izabranici Mikea Krzyzewskog su odigrali odličnu odbranu u prvom poluvremenu, šut ih je dobro služio, napravili su veliku prednost koja im je dozvoljavala da se u drugom poluvremenu opuste i uživaju u egzibicijama. Već nakon prve četvrtine Amerikanci su imali ogromnih 20 poena prednosti (33:13), dok su na poluvrijeme otišli sa vodstvom 65:38.

U prvom dijelu je Angola imala dva raspoložena igrača, Joaquima Gomisa i Roberta Fortesa, koji su u nekoliko navrata pokazali da i oni znaju igrati košarku. Dva zakucavanaj koja je izveo Gomis mogla su čak i Amerikancima poslužiti za učenje. Odličan procenat šuta izvana bio je na strani Amerikanaca i zbog toga su imali veliku rezultatsku prednost.

U drugom poluvremenu su Amerikanci krenuli u zabavljanje publike. Desetak fenomenalnih zakucavanja, te odličan šut za tri poena, dali su Amerikancima kredit za "neozbiljnost" u posljednjih pet minuta. Tada su svi stajali, a Rudy Gay je igrao. Krilo Memphisa je imao nekoliko zakucavanja, pa smo od utakmice Svjetskog prvenstva pomislili da gledamo takmičenje u zakucavanju na NBA All-Star utakmici.

Čak 18 trica zu ubacili Amerikanci i uhvatili 48 skokova naspram 7 trica i 23 skoka Angolaca. Samo pet lopti su izgubili, a ukrali 10. Kada se pogleda ovakva statistika, jasno je kakva je utakmica bila. Joaquim Gomis je kod Angole ubacio 21 poen, a Felizardo Ambrosio 12.

U redovima SAD-a trojica igrača su imala po 17 poena (Kevin Durant, Rudy Gay i Eric Gordon), dok je najefikasniji bio Chauncey Billups sa 19 poena. Derrick Rose i Lamar Odom su postigli po devet poena, a Kevin Love 8.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije