Amerikanci upisali dvije ubjedljive pobjede

Španija bolja od Argentine

Amerikanci upisali dvije ubjedljive pobjede

Ljubitelji košarke su s nestrpljenjem očekivali sinoćnje prijateljske utakmice tri najveća favorita za naslov svjetskog prvaka, SAD-a, Španije i Argentine.

SAD su u New Yorku u jednom danu odigrale dvije utakmice, prvu protiv Kine, a zatim i protiv Francuske. Amerikanci su dobili obje utakmice i to ubjedljivo, te pokazali da su bez obzira na izostanak prvih zvijezda veliki favoriti za prvi naslov prvaka svijeta nakon punih 16 godina.

Amerikanci su u prvoj utakmici dobili Kinu sa 98:51 uz sjajnu igru Dannyja Grangera, koji je ubacio 22 poena. U drugom meču su izbranici Mkea Krzyzewskog slavili protiv Francuske sa 86:55. Ovaj put najbolji su bili Rudy Gay sa 19 i Chauncey Billups sa 17 poena,  dok je Boris Diaw sa 15 poena predvodio Francuze, koji su bili ravnopravni samo u prvih deset minuta.

Pored ove dvije utakmice u New Yorku su još igrali Portoriko i Kina. Portorikanci su dobili Kineze sa 92:76, te pokazali da su u dobroj formi pred početak Mundobasketa. Carlos Arroyo je sa 16 poena predvodio Portoriko do pobjede, Elias Ayusso i John Peter Ramos su dodali po 12 poena, dok je kod Kine najbolju partiju pružio Wang Shipeng sa 20 poena.

U utakmici, koja se najviše očekivala, Španija je u Logronesu bila bolja od Argentine sa 83:76. Luis Scola je ubacio 26 poena i zadao velike probleme odbrani Španije, ali je šira klupa Španaca uz veliku pomoć publike dobila utakmicu. Juan Carlos Navarro i Felipe Reyes su sa po 14 poena bili najefikasniji kod Španaca, dok je Scola jedinu podršku imao od Carlosa Delfina (16 poena).

Selektor SAD-a Mike Krzyzewski se zahvalio Javalu McGeeju i Jeffu Greenu, pa je sada ostao na 13 igrača. Amerikanci sada idu na mečeve u Madrid i Atinu, a nakon toga će biti poznat konačan sastav od 12 igrača koji će nastupiti u Turskoj na Mundobasketu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.