Andrej Đokanovic - Torres mu je uzor, istorija najdraži predmet
Kadetski reprezentativac koji u dresu Bosne i Hercegovine uvijek daje sve od sebe.

Roditelji i brat su mu najveća podrška

Andrej Đokanovic - Torres mu je uzor, istorija najdraži predmet · Intervju

Adnan Beganović, foto: E. Haračić

Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo na Evropskom prvenstvu za kadete u Engleskoj jedna je od najzastupljenijih akademija (klubova). Čak pet fudbalera Akademije FK Sarajevo brani boje bosanskohercegovačke reprezentacije, a jedan od njih je i Andrej Đokanović.

Radi se o jednom od onih fudbalera za koje “ne znate da postoje”. Odgojen, povučen, tih, a na terenu uvijek daje svoj posljednji atom snage. Prije jučerašnjeg obilaska Leicestera Andrej je govorio za SportSport.ba, a na samom otvaranju razgovora se dotakao svojih fudbalskih početaka.

“Mislim da nisam imao ni punih sedam godina kada sam počeo trenirati. Prve fudbalske korake sam napravio u Školi fudbala Piksi na Palama, da bi potom otišao u Novi Grad gdje sam se zadržao do 2015. godine. Tada prelazim u Sarajevo, odnosno u Akademiju gdje sam i danas”, govori Đokanović i hvali uslove za rad u Akademiji.

“Imamo najbolje uslove za rad. Jedini u državi imamo internat, sjajne terene i doista sam prezadovoljan. Uporedo sa treniranjem se i školujem. Idem u Srednjoškolski centar u Vogošći sa kojim klub ima dobru saradnju. Vrlodobar sam učenik, a najdraži predmet mi je istorija”.

Za Bosnu i Hercegovinu je debitovao u poinirskoj selekciji, a igrati za nacionalni tim predstavlja mu veliku čast.

“Od pioniorske selekcije nastupam za Bosnu i Hercegovinu. Velika je čast igrati za reprezentaciju. Veliku podršku imam i od svojih roditelja i brata koji često dolaze na utakmice. Nije ni njima bilo lako kada sam došao u Akademiju jer ipak sam mlad otišao od kuće. No, vidjeli su da su uslovi fenomenalni, znaju da mi je fudbal sve u životu i prihvatili su to na najbolji mogući način”, govori Đokanović.

Mladi fudbaler Sarajeva presretan je što se sa reprezentacijom nalazi na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

“Prije godinu smo sanjali naše snove, da igramo na Evropskom prvenstvu. Danas smo tu i to nam mnogo znači. Velika je stvar za državu što se nalazimo na Evropskom prvenstvu, no već kad smo tu, trebamo pokušati ostvariti što bolji rezultat. Nakon dva kola smo na polovičnom učinku, a protiv Irske ćemo dati sve od sebe."

Andrej kao i svaki mladi igrač ima svog igračkog uzora kao i klub u kojem bi volio igrati, a kako kaže u Sarajevu ima malo slobodnog vremena.

“Malo slobodnog vremena imam. Kada uhvatim dan ili dva, obavezno idem kući gdje mnogo vremena provodim sa bratom i roditeljima. U Sarajevu se najviše družim sa momcima iz reprezentacije. Od igrača najviše volim Fernanda Torresa, dok je Chelsea klub za koji navijam i za koji bih volio nastupati”, zaključio je mladi bh. reprezentativac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi