Jedini iz Premijer lige koji je igrao protiv najprotraćenijeg talenta:"Nije mu se mogla uzeti lopta"

Bilo je to prije više od 10 godine

Jedini iz Premijer lige koji je igrao protiv najprotraćenijeg talenta:"Nije mu se mogla uzeti lopta"

Admin Čaušević

Ugledni France Football već desetljećima dodjeljuje Zlatnu loptu te bilo kakvo rangiranje fudbalera francuskog lista itekako ima težinu.

Prije nekoliko dana za najvećeg izgubljenog talenta u svijetu fudbala izabran je Antonio Cassano, nestašni Italijan koji je svoje ime izgradio u Bariju i Romi što mu je omogućilo transfer u Real Madrid.

Italijan nikada nije uspio pokazati svoj puni potencijal, prvenstveno zbog svojih nestašluka. Krasili su ga veliki talenat i sjajna tehnika. Iako je bio fudbalski genij imao je kratak fitilj pa su treneri i saigrači često gubili strpljenje s njim.

Nakon što se odlazak u Real gdje je češće jeo Nutellu nego što je šutao loptu pokazao kao potpuni promašaj karijeru je oživio u Sampdoriji, iako je s Kraljevima bio prvak Španije.

Dok je nosio dres Sampdorije protiv Cassana je igrao i Marko Jovanović, sadašnji defanzivac Borca. Bilo je to prije desetak godina u duelu Europa lige kada je srbijanski štoper bio član Partizana.

Oglasi

"Nevjerovatan igrač, sjećam se da mu niko nije mogao uzeti loptu. Lagan na nogama, vrhunski tehničar, jak. Bio je vrhunski igrač", prve su riječi kojim je Jovanović za SportSport.ba opisao Cassana.

Kako se ponašao na terenu? Da li je djelovao prepoteno? Je li bio "prznica"?

Nije, često je bio onako polunasmijan. Stalno je tražio loptu. Sjećam se da je svuda bio, i po boku, pa u sredini, u špicu, vidjelo se da je imao slobodu potpunu. I u duelima je bio maksimalno korektan."

Da li je Cassano mogao mnogo više u svojoj karijeri?

"Ako jedan Francesco Totti kaže da je najbolji koga je vidio, nema se tu šta dodati. Ono što sam ja lično vidio, a i gledajući ga, imao je talenat da bude najbolji na svijetu sigurno. Što se tiče kvaliteta mislim da je imao bukvalno sve."

Oglasi

Igrao si protiv nekih od najvećih zvijezda. Bili su tu Robin van Persie, Samir Nasir, zatim Romelu Lukaku, Angel Di Marija. Ipak, je li Cassano najbolji protiv si nastupio?

"Po talentu sigurno jeste. I Lukaku, Di Marija, i svi nabrojani su bili baš teški za čuvanje, ali njega je sigurno bilo najteže čuvati zbog svoje nepredvidivosti i talenta koji je posjedovao", rekao nam je Jovanović.

Potražite više informacija na temu WWin liga BiH:

Cassano se od fudbala oprostio u augustu 2018. godine, nekoliko dana nakon što je dogovorio saradnju s niželigašom Entellom. Igrao je još za Parmu, zatim milanske velikane Inter i Milan s kojim je osvojio i Scudetto.

Na jesen 2011. godine je hospitalizovan zbog srčanih problema, vratio se nekoliko mjeseci kasnije. Cesare Prandeli ga je odveo i na Evropsko prvenstvo gdje je briljirao te je bio jedan od najzaslužnijih zašto su Azzurri otišli do finala gdje ih je pregazila Španija s 4:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi