"Apsolutno, ja stojim iza ovog izvještaja"

Admir Bukva nakon Skupštine KK Bosna

"Apsolutno, ja stojim iza ovog izvještaja"

Izvještaj za sezonu 2010/11 na Skupštini KK Bosna koji je bio ukomponovan zajedno sa finasijskom izvještajem, a koji je prema vlastitom priznanju, "izvještaj direktora Admira Bukve", jednoglasno je prihvaćen od strane delegata kluba.

Da je to morao biti njegov izvještaj, A. Bukva je pronašao razlog u činjenici da je od 19 saziva Upravnog odbora, na čak 13 nije bilo potrebnog kvoruma dok se na dva takva niko nije ni pojavio.

Pismene garancije od strane novog UO

Nakon godine u kojoj se ovaj direktor Bosne morao boriti sa svakom neplaćenom stanarinom, sa svim nagomilanim socijalnim problemima kod igrača i nakon 12 mjeseci obilaska grada i kucanja na sva moguća vrata, svi bi mi postupili isto. Naravno da je bitna i podrška koju je imao u 24 delegata što je bio broj koji je mogao donositi zaključke, pa tako i prihvatanje svega onoga što je Bukva i rekao.

Nakon Skupštine, koju su mnogi nazvali istorijskom, što ona zaista i jeste nakon 6,6 miliona KM duga koji je svakim danom sve veći, Admir Bukva izgledao je kao čovjek kojem je pao veliki kamen sa srca. 

Uz pismene garancije, od strane svih članova novog Upravnog odbora, da će se posla i sanacije stanja svi od reda prihvatiti na najbolji mogući način, do preliminarnih dogovora od strane izvršne vlasti kako će se dugovanja na ime poreza rješavati na većem i sveobuhvatnijem nivou, scenario je to koji su svi zaposleni u klubu i priželjkivali. Nekoliko preostalih "volontera" uz Admira Bukvu, pogotovo. 

Da se čekalo na stari UO, u decembru bi klub prestao postojati

"Meni je prije svega drago da je došao ovako veliki broj delegata i novinara i da se kod svih vidjela velika želja da se na najbolji mogući način riješi ova kriza. Da se na bilo koji način riješe svi ovi nagomilani problemi. Najgori mogući scenarij je bio da se ne dešava ništa, da se baš ništa ne dogodi. Ja apsolutno nemam ništa ni protiv koga, ali sam par puta reagovao sa replikama, jer se tačno zna koliko je ljudi iznijelo ovaj klub kroz ovu sezonu". 

"Nikada neću reći da je nas nekoliko spasilo ovaj klub od propadanja, ali da smo bukvalno preživjeli ovu sezonu, to su već činjenice. Da smo čekali odluke Upravnog odbora, gdje na 13 sjednica nije bilo kvoruma, gdje se na dvije niko nije udostojio da se pojavi, onda klub bukvalno ne bi postojao u decembru prošle godine", govori Admir Bukva te odmah potom dodaje:

"Dakle, apsolutno, ja stojim iza ovoga izvještaja, ja sam ga lično podnio jer ga nije imao ko drugi podnijeti. Stojim iza svake riječi u ovom izvještaju i apsolutno me ne grize savjest. Po meni, uspjeh je i sami opstanak kluba nakon svih dešavanja koja su nas pratila", rekao je direktor Bosne, ta na taj način na ovaj dio Skupštine stavio tačku. O samoj Skupštini i novom Upravnom odboru Bukva daje svoj komentar:

"Nakon ove sjednice ja se zaista moram zahvaliti svim ovim ljudima koji su se prihvatili jako teškog posla, da se ne lažemo. Nije to ništa sjajno što je ispred nas, ogroman je posao pred nama. Ova sjednica je bila planirana da se održi u januaru, ali to zaista nije bilo moguće. Moglo se i krenuti u taj posao ali tada ne bi imali ovo što imamo danas, a to su razgovori sa svim članovima ovoga novog Upravnog odbora te pismena saglasnost za članstvo". 

"Sa svakim članom ovog novog Upravnog odbora se razgovaralo 2-3 mjeseca, a prije toga obavili smo i razgovore i sa pojedinim članovima našeg Predsjedništva, sa predstavnicima izvršne vlasti na nivou Federacije, Kantona, Grada i svima njima je prezentirano ovo što smo danas vidjeli i svima njima dugujemo zahvalnost za sva preliminarna obećanja koja će se postepeno rješavati".

"Dobili smo obećanja da će se dug na porez koji iznosi negdje oko 2 miliona KM rješavati u oviru pitanja koja muče i ostale klubove. Druga najveća stavka je kredit od 1,4 milona KM, koji jeste pokriven bez obzira što je ta firma otkazala, mada smo i tu u fazi dogovora koji bi trebao biti uspješno završen. I  tu dolazimo do ostatka od oko 4 miliona KM.

Ciboninih je 13 mil. eura prepolovljeno za 60 dana                                                

"Svima smeta jedna činjenica kada dođete na razgovore, a to je dug od 6,6 miliona KM, i da se razumijemo to je ogroman novac. Ja ne želim da se poredimo sa Zvezdom, Cibonom, Olimpijom. Bilo je izlaganja na ovoj sjednici gdje smo saznali da je dug Cibone 13 miliona eura i koji je za 60 dana prepolovljen. Na koji način, imali su dakle strategiju, kvalitetne ljude, ljude koji su željeli da pomognu". 

"Cibona je za Zagreb ono što je Bosna za Sarajevo. Ako je postojalo rješenje za ljude koji vole Cibonu, to rješenje se našlo. Ako je postojalo rješenje za ljude koji vole Olimpiju, to rješenje se pronašlo. Ja se nadam da je ovo rješenje za naš klub. Imamo i dugovanja fizičkim licima". 

"U direktnim sam razgovorima sa tim ljudima i znam da ukoliko se ponudi razumno rješenje, da se i tu može mnogo stvari pokrenuti sa mrtve tačke, neću reći da se dug može prepoloviti ali se sigurno može smanjiti na nekih 20-30 %, a i tu već imamo jedan uspješan model Cibone koja je takvu vrstu duga krenula uspješno sanirati", rekao je direktor Bosne, Admir Bukva na kraju ovoga, vidjećemo za nekoliko mjeseci, istorijskog dana za Bosnu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.