Sjajno sportsko zdanje

Arena Filip II Makedonski, stadion kakav BiH nema

Teme:

Arena Filip II Makedonski do 2009.  godine bio je prosječan "balkanski" stadion, sa jednom funkcionalnom tribinom koja je bila itekako zapuštena. 

Ipak, nakon renoviranja 2009. godine i izgradnje preostale tri tribine, kao i renoviranja atletske staze stadion u Skoplju sasvim sigurno je jedan od najljepših na Balkanu. Iako još uvijek stadion nije gotov, makar kada je riječ o vanjskom dijelu stadiona i fasadi, mora se priznati da ovo sportsko zdanje u prijestolnici Makedonije izgleda impozantno.

Pored modernog izgleda stadion ima i sjajno osmišljen pristup, a definitivno će nakon što poprimi svoj finalni izgled biti najljepši stadion na prostorima bivše Jugoslavije. Arena Filip II Makedonski je stadion kakav bi Bosni i Hercegovini bio prijeko potreban.

Tokom rekonstrukcije kapacitet stadiona je udvostručen, a nakon prvobitnih 18, kapicitet stadion sada iznosi 36.000 ljudi. Stadion na kojem još svih pričaju o velikoj pobjedi Željezničara nad Vardarom od 5:0 u bivšoj jugoslovenskoj ligi izgrađen je 1947. godine, ali takav dojam se tek stiče tek kada se s vanjske strane baci pogled na južnu tribinu stadiona.

Dezorijentisani stadion

Stadion na kojem svoje međunarodne utakmice igraju svi makedonski kluba, dok u domaćem šampionatu na njemu nastupaju Varadar i Rabotnički, jedan je od rijetkih stadiona na kojima su zapadna i istočna tribina iza golova, dok se na bočnim stranama nalaze južna i sjeverna tribina.

Ukupna investicija u rekonstrukciju i renoviranje stadiona, čiji je teren dimenzija 105x68 metara, iznosila je 32 miliona eura. 

Na kraju slobodno i s punim pravom možemo konstatovati da Makedonija ima ono što Bosna i Hercegovina nema, a to je moderan evropski stadion, pred čiju istočnu tribinu da vas "teleportiraju" pomislili bi da ste na nekom evropskom stadionu, u Njemačkoj ili Engleskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.