Argentina konačno slavila
Scola je bio najbolji u svom timu

Fiba Americas

Argentina konačno slavila

Teme:

Argentina je prvu pobjedu na prvenstvu Amerike ostvarila tek u četvrtom kolu, dok je Kanada pretrpjela svoj prvi poraz. Nakon četiri kola jedina reprezentacija koja nije uspijela pobijediti nikoga su Djevičanski Otoci, koji su jedina reprezentacija koja je definitivno izgubila sve šanse da se nađe u drugom krugu.

Argentina je nakon dva poraza konačno zaigrala u skladu da svojim mogućnostima i pobijedila Panamu rezultatom 80:55. Panama nije imala nikakve šanse protiv razigranih Argentinaca, koji su u prvom poluvremenu imali procenat šuta izvana preko 60%. Kod Argentine su sjajnu partiju pružili Luis Scola, koji je imao 20 poena i 6 skokova, dok je Pablo Prigioni imao 19 poena, 8 asistencija i 8 skokova. Kod Paname je ubjedljivo najbolji pojedinac bio Warren Green, koji je postigao 18 poena, te ostvario 9 skokova.  

Najbolju utakmicu četvrtog kola su odigrali Dominikanska Reublika i Venecuela, a slavili su Dominikanci sa 78:73. Predvođeni sjajnim NBA trojcem, Charlie Villanueva, Francisco Garcia i Al Horford, Dominikanci su ostvarili svoju drugu pobjedu na prvenstvu, i tako ostvarili plasman u drugi krug. Villanueva je postigao čak 28 poena i 12 skokova, Garcia 21 poen, a Horford 14 poena i 12 skokova. Kod Venecuele je ponovo najbolji igrač bio Hector Romero, koji je imao 25 poena i 9 skokova.

Meksiko je odigrao odličnu utakmicu protiv Djevičanskih Otoka, koji su se četvrtim porazom oprostili od daljeg takmičenja. Meksiko je pobijedio rezultatom 80:63, a ovom pobjedom Meksikanci su osigurali svoje mjesto u narednoj fazi takmičenja. Meksički kvartet asova bio je nezadrživ za Otočane. Pedroza i Quintero su postigli po 17 poena, a Chavez i Aguirre po 16, dok je kod Djevičana najbolji bio Kevin Sheppard sa 18 poena.  

U vrlo neizvjesnoj i izjednačenoj utakmici Urugvaj je savladao Kanadu rezultatom 71:69, što je bio prvi poraz Kanade na prvenstvu. Kod Urugvaja je, po ko zna koji put, najbolji igrač bio Esteban Batista iz Maccabia, koji je postigao 18 poena, te imao 12 skokova. U poraženom timu su najbolji bili Jesse Young sa 20 poena, i Carl English sa 12 poena.

Rezultati:

Meksiko – Djevičanski Otoci 80:63
Urugvaj – Kanada 71:69
Argentina – Panama 80:55
Dominikanska Republika – Venecuela 78:73

Tabele:

Grupa A: Portoriko 3-0, Kanada i Urugvaj 2-1, Meksiko 1-2 i Djevičanski Otoci 0-4.
Grupa B: Brazil 3-0, Dominikanska Republika 2-1, Argentina i Panama 1-2, i Venecuela 1-3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.