Argentina u četvrtfinalu
Slavlje Teveza nakon prvog, spornog gola

U sjeni velike sudijske pogreške

Argentina u četvrtfinalu

M. Maksimović

Reprezentacija Argetnine će 3.jula izaći na megdan reprezentaciji Njemačke u drugoj utakmici četvrtfinala na ovom SP. Argentina je u osmini finala pobjedila Meksiko 3:1, upisavši četvrtu pobjedu u nizu na završnoj smotri.

Argentina je ostvarila ubjedljivu pobjedu, ali je ostao gorak okus ponajviše zbog prvog gola Argentine kojeg je Carlos Tevez postigao iz očeiglednog ofsajda. Do tog trenutka u 26.minuti, selekcija Meksika se više nego uspješno branila i naravno da ostaje ono već standardno pitanje, šta bi se dogodilo, da taj gol nije priznat, da su Meksikanci nulu držali što duže.
Ovako je Argentina stigla vrlo brzo do drugog gola, pitanje pobjednika je riješeno majistorijom upravo Carlosa Teveza u 52.minuti, a najgore je od svega što je reprezentacija Argentine u ovom trenutku bolja od Meksika i što joj nikakva pomoć sudija nije potrebna.U ovom slučaju sudijske trojke, na čelu sa nama dobro poznatim Robertom Rossetijem.
Reprezentacija Meksika je u duel protiv Argentine ušla sa jasnom željom da uzvrati za poraz u osmini finala turnira koji se igrao prije četiri godine u Njemačkoj, pa smo u u prvih 15-tak vidjeli tri prilike Meksikanaca. U prvom slučaju je Salcido sa gotovo 40 metara pogodio prečku, a u drugom je Guardado šutirao pored gola, a nakon njih i Hernandez.

Nakon toga se skoro ništa nije događalo do trenutka koja je usmjerio vodu na mlin Argentine. Messi je pokušao proigrati Teveza, intervenisao je golman Perez, Messi je ponovo ubacio, a Tevez koji j bio skoro metar iza leđa posljednjih igrača Meksika, glavom loptu šalje u mrežu. Uslijedili su protesti Meksikanaca,koji su okružili pomoćnika Ayroldija, uvjeravajući glavnog Rosettija, da pogleda prema semaforu odnosno ekranu, na kojem se jasno vidjela nedozvoljena pozicija Teveza.


Meksikanci se nisu oporavili od tog gola, pa je Argentina udvostručila svoju prednost. U 33.minuti Osorio je katastrofalno pogriješio, a poklon loptu je  u mrežu sproveo Huguain. Finiš prvog dijela je protekao u dosta nervoznoj igri,a prilikom ulaska igrača u svlačionicu došlo je do naguravanja i gužve koja je prošla bez kartona.

Pitanje pobjednika u ovom susretu je definitivno riješeno u 52.minuti kada pravu bombu sa nekih 22-23 metara iza leđa Pereza šalje Tevez. Nakon trećeg gola Argentina se povukla, a Meksikanci su stvorili par dobrih prilika. Vidjeli smo u 69.minuti šut Barrere i intervenciju Heinzea, paje probao glavom Hernandet prije nego što će u 71.minuti nakon odlične akcije zabiti gol za 3:1.Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao i Argentina je ponovo u četvrtfinalu. Tamo ih čeka Njemačka, a nas novi fudbalski klasik. Nadamo se bez glupih sudijskih odluka.

Argentina - Meksiko 3:1 (2:0)  
Johanesburg.Stadion Soccer City.Gledalaca: 84.377
Sudija: Roberto Rosetti (Italija)
Strijelci: 1:0 - Tevez (25), 2:0 - Higuain (33), 3:0 - Tevez (52), 3:1 - Hernandez (71)
Žuti kartoni: Marquez
ARGENTINA: Romero, Demichelis, Burdisso, Heinze, Otamendi, Di Maria (od 79.Gutierrez),
Mascherano, Maxi (od 87.Pastore), Huguain, Messi, Tevez (od 69.Veron). Selektor Diego Maradona.
MEKSIKO: Perez, Rodriguez, Salcido, Marquez, Osorio, Juarez, Torrado, Guardado (od 61.Franco), Hernandez, Dos Santos, Bautista (od 46.Barrera). Selektor:Javier Aguirre.
Argentina 1-0 Mexico

Simão | MySpace Video

Argentina 2-0 Mexico

Simão | MySpace Video

Argentina 3-0 Mexico

Simão | MySpace Video

Argentina 3-1 Mexico

Simão | MySpace Video

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti