Argentina upisala i treću pobjedu

Rutinska pobjeda Gaučosa

Argentina upisala i treću pobjedu

Tačno 24 godine nakon što je „Božjom rukom“ srušio Engleze Diego Maradona je kao selektor upisao treću pobjedu s Argentinom na SP-u. Pala je Grčka rezultatom 2:0.

Argentina je odigrala rutinsku utakmicu, mnogo slabije nego prethodne dvije, ali je upisana pobjeda, dovoljna za prvo mjesto u grupi B. Strijelci su bili Demichelis i Palermo. U osmini finala će Argentina igrati protiv Meksika, baš kao i prije četiri godine u Njemačkoj kada su slavili sa 2:1 nakon produžetka zahvaljujući sjajnom pogotku Maxija Rodrigueza.

Diego Maradona je u utakmicu protiv Grčke ušao sa sedam promjena u odnosu na prethodnu utakmicu protiv Koreje, dok je Rehhagel na klupi ostavio sve napadače osim Samarasa, koji je bio usamljen u napadu. Čak osam igrača je zaigralo u posljednjoj liniji, kao da im je trebao remi, a ne pobjeda za prolazak dalje.

Prvo poluvrijeme je proteklo u terenskoj inicijativi Argentine, ali tek s vremena na vrijeme su uspjeli probiti bedem od osam igrača koji je postavio Otto Rehhagel. Argentinci su pleli mrežu oko grčkog šesnaesterca sve do 17. minute kada je Aguero imao dobru priliku. Minutu kasnije Veron je sjajno šutirao sa preko dvadeset metara, ali je Tzorvas sjajno odbranio.

Nakon toga je Argentina imala loptu u svom posjedu, ali prilika za vodstvo nije bilo sve do 45. minute kada je sa desetak metara sjajno šutirao Maxi Rodriguez, ali je ponovo Tzorvas odlično odbranio. Pola minute kasnije Messi je prvi put na utakmici šutirao, a golman Grčke izvadio loptu ispod same prečke. Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka.

Početak drugog poluvremena bio je još lošiji od prvog. Samaras je u 47. minuti uputio prvi udarac ka golu Romera, ali je lopta završila pored gola. Na početku drugog dijela Rehhagel se našao u velikim problemima. Zbog povreda su teren morali napustiti Karagounis, Katsouranis i Torosidis, a ušli su defanzivci Patsa i Spyropulos, te mlada nada grčkog nogometa Sotiris Ninis.

Argentina je prvi šut u nastavku uputila tek u 57. minuti kada je pred gola šutirao Clemente Rodriguez. Sve do 68. minute utakmice nije bilo većih uzbuđenja. Onda je Lionel Messi iz slobodnjaka šutirao, a Tzorvas izbacio u korner. Korner je s desne strane izveo Veron, ali udarac Bolattija s pet metara završava pored gola.

Argentina je imala potpunu dominaciju, Grčka se branila kao da brani rezultat, ali sve do 78. minute promjene rezultata nije bilo. Nakon izvedenog kornera u kaznenom prostoru Grčke najbolje se snašao Martin Demichelis i zakucao loptu pod prečku. Posljednjih deset minuta utakmice Maradona je priliku za igru dao i Martinu Palermu, sjajnom napadaču Boce Juniors.

Odličnu priliku za povećanje vodstva Argentina je imala u 85. minuti kada je Di Maria odlično ostavio petom loptu za Messija, ali udarac kapitena Argentine zaustavila je stativa. Ipak, tri minute kasnije Argentina je potvrdila pobjedu. Messi je odlično prošao i šutirao, Tzorvas odlično odbranio, a odbijenu loptu u mrežu posprema ljubimac Maradone Martin Palermo.

ARGENTINA – GRČKA 2:0
1:0 Demichelis 78'
2:0 Palermo 88'
POLOKWANE – Peter Mokaba Stadion. Gledalaca: 38. 891. Sudija: Ravshan Irmatov (Uzbekistan). Žuti kartoni: Bolatti (Argentina), Katsouranis (Grčka)
ARGENTINA: Romero – Otamendi, Burdisso, Demichelis, C. Rodriguez – Messi, Bolatti, Veron, M. Rodriguez (Di Maria 63') – Milito (Palermo 80'), Aguero (Pastore 77'). Selektor: Diego Maradona
GRČKA: Tzorvas – Vyntra, Kyrgiakos, Papadopoulos, Torosidis (Patsa 55') – Sokratis, Moras, Tziolis, Karagounis (Spyropoulos 46'), Katsouranis (Ninis 54') – Samaras. Selektor: Otto Rehhagel.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.