Arsenal je ostavio dušu na Highburyju

Prokletstvo stadiona Emirates

Arsenal je ostavio dušu na Highburyju

O. Lekić
Teme:

Kada su Arsena Wengera pitali šta misli o prelasku sa Highburyja na novi Emirates stadion, odgovorio je da je veliki dio identiteta kluba izgubljen u preseljenju.

Kevin Campbell preseljenje je nazvao "prokletstvom". Činjenica je da su stvari krenule na gore od kada se Arsenal počeo igrati na Emirates stadionu, a apetiti za osvajanjem nove titule o kojim su navijači londonskog kluba nekada pričali, počinju da se svode i na puki opstanak.

"Na Highburyju smo igrali da pobijedimo.", govorio je Campbell. "Kad dođeš tamo, znao si šta te čeka, svako je znao da će u najmanju ruku vidjeti borbu i ekipu koja igra da pobijedi. Znao si da ćeš vidjeti pristojan fudbal.

Dolaskom na Emirates, gledajući cijelu deceniju, odbrana je postajala sve gora i gore. I to je stvarno prokletstvo. Arsenal je postajao sve slabiji i slabiji, za razliku od Highburyja gdje je postajao sve jači i jači."

U 10 godina pred odlazak na Emirates Arsenal je osvojio 11 titula, sve pod Wengerom, uključujući tri titule prvaka Engleske i sa Manchester Unitedom vodio bitku za fudbalski vrh na Otoku.

Do danas Arsenal više nije bio prvak Engleske, a gledajući trenutno stanje na tabeli ideja da bi se to uskoro moglo i desiti se više čini smiješnom nego realnom. Mnogi smatraju da se atmosfera sa Highburyja nikad nije prenijela na Emirates stadion.

"Highbury je imao dušu.", rekao je jednom prilikom Wenger. "Izgradili smo novi stadion, ali nikad nismo ponovo pronašli dušu - nju smo ostavili na Highburyju. Nismo je mogli prenjeti iz sigurnosnih razloga. Razmak od terena do tribina morao je biti veći kako bi prošla vozila hitne pomoći, a nagib tribina je morao biti manji. Uz sve te promjene, nikada nismo uspjeli ponoviti atmosferu sa starog stadiona."

Netom pred selidbu, u sezonu 2003-04 Arsenal je odigrao cijelu sezonu bez poraza i postavio rekord od 49 utakmica u kojima je slavio ili odigrao nerješeno.

U ovoj sezoni, jučerašnjim porazom od Burnleya uvezali su tri poraza i nalaze se na mizernom 15. mjestu tabele - 9 bodova od pozicije koja vodi u Evropu i samo 5 od ispadanja. Ima još mnogo da se igra u Engleskoj, ali situacija je za Arsenal sve gora i gora, a to pokazuje činjenica da Arsenal u posljednjih 45 godina, sezonu nije završio na mjestu na kojem se danas nalazi. Bilo je to davne 1975/76 kada su bili 17. Gledajući kompletnu historiju kluba, od 1893. godine samo pet puta su bili na kraju sezone slabije pozicinirani na tabeli nego danas.

Čak i u najnižim trenucima koje naša generacija možda pamti, Arsenal nije ovako nisko pao. U prvoj sezoni Premier lige 1992/93 bili su 10. sa Ianom Wrightom kao prvim strijelcem sa samo 15 golova. Ipak ove sezone je Arsenal osvojio FA kup i Liga kup što je popravilo atmosferu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dvije godine kasnije 1994/95 nakon kratkotrajnog blijeska (završili 4.) bili su još gori i jedva se spasili ispadanja. Ovo je sezona koju su za Arsenal obilježili skandali. Paul Merson tri mjeseca nije mogao igrati za klub jer se liječio od ovisnosti, a trener George Graham optužen je da je nelegalno uzeo 400.000 funti u provizijama od agenata.

I prošla sezona za navijače bila je grozna i završili su je na 8. mjestu, ali čini se da će ova biti posebna.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi