Arsenalu stiže Bolton, Liverpool kod Stokea
Bolji dani dolaze i za Wengerov Arsenal?

Engleska Premier liga 21. kolo

Arsenalu stiže Bolton, Liverpool kod Stokea

Edmir Škorić

Nakon kratke stanke sutra će širom Engleske biti odigrano 21. kolo Premier lige, a derbi kola je definitivno na Old Traffordu, budući da u nedjelju Manchesteru gostuje Chelsea.

Engleski šampionat svake godine donosi nova iznenađenja, a kako se i ova sezona bliži svome kraju, sigurno je da će sve utakmice biti kvalitetne i da će ljubiteljima dobrog fudbala donijeti nove čari te igre.

Wengerovi "dječaci" donose bolje dane?

Arsenal bi današnjom pobjedom nad Boltonom vjerovatno ostao u onoj užoj konkurenciji za titulu, ako ništa onda bar jedno od onih mjesta koja vode u Ligu Prvaka. Arsene Wenger je osuđen na velike probleme ove sezone, budući da je nekolicina igrača ozlijeđena, doduše neki su se i oporavili, ali iz kola u kolo, Wenger dobiva loše vijesti.

Prava bolnica u redovima "topnika" će vladati i danas, jer Wenger ne može računati na Williama Gallasa, Silvestrea, Rosickog, Fabregasa, mladog Walcotta i hrvatskog reprezentativca Eduarda Da Silvu. Gary Megson s druge strane ne može računati na Vaz Tea, Cohena i O'Briena. Emirates će sigurno i danas biti destinacija dobrog fudbala, a Wengerovi "dječaci" će nastojati pokazati pravo lice Arsenala unatoč velikim problemima. Bolton se nalazi na 11. mjestu i današnja utakmica njima ne igra važnu ulogu, pa malu prednost ipak dajemo "topnicima".

Liverpool traži veću bodovnu prednost nad Chelseaom

Rafa Benitez i Liverpool ove sezone zaista igraju fantastično, nakon 20 odigranih kola nalaze se na prvom mjestu šampionata, imaju solidnu prednost od tri boda u odnosu na Chelsea.

Stoke je ova utakmica puno značajnija, nakon 20 kola nalaze se na 18. mjestu, mjestu koje "baca" u niži rang, pa je za očekivati da će trener Tony Pulis sve karte bacit u napad, jer možda kasnije bude kasno. Liverpool će svakako ovu utakmicu mirnije dočekati, vodeći su, a u korist im ide i gostovanje Chelsea kod Manchestera. Vjerovatno Benitez trlja dlanove i sa laganim smiješkom na licu očekuje današnju utakmicu. Sidibe i Cort zbog ozljeda nisu na raspolaganju Pulisu, dok Benitez ne može računati na Degena i Arbelou, doduše on ima adekvatne zamjene za obojicu. Bez sumnje, Torres, Gerrard, Kuyt i društvo imaju "slatke" brige pred današnji meč.

Derbi sredine na Goodison Parku

Budući da se derbi ovog kola igra u nedjelju, sa sigurnošću možemo reći da je današnja utakmica na Goodison Parku najzanimljivija. Sastaju se Everton i Hull City, obje ekipe se dobro drže u gornjem dijelu tabele, a Hull je jedno dobro vrijeme bio i u "top 3" na tabeli. Doduše, neiskustvo ih je unazadovalo nekoliko mjesta.

Ali ova utakmica ipak nema neki značaj i prestiž, Everton i pobjedom i porazom ostaje na 6. mjestu, jer je Arsenal 3 boda ispred, a Wigan četiri boda iza njih. Doduše, Hull može napraviti neki pomak na tabeli, no u Engleskoj se nikad ne zna. Domaćini su oslabljeni za Jacobsena, Yakubua, Valentea, Vaughana, Castilloa. S druge strane Gardner, Folan i Dawson neće biti na raspolaganju gostujućem treneru. 

Oslabljeni City kod Portsmoutha

Jako zanimljiva utakmica odigrat će se na Fratton Parku, Manchester City će na noge Portsmouthu. Gledajući sastave, neki bi ovu utakmicu nazvali "derbijem", no tabela tako ne misli. Gosti se nalaze na 13. mjestu, a jedno mjesto više nalazi se domaćin tj. ekipa Portsmoutha. Možda je napokon vrijeme da se neko od ovih ekipa probudi, no uzimajući u obzir nedostatak igrača, teško da "nebesko-plavi" mogu napravit nešto više na Fratton Parku.

Naime, Hughes danas ne može računati na Wright-Phillipsa, Petrova, Robinha, Bojinova, Johnsona i Evansa. Tony Adams će imati manjih briga, Hughes, Diop, Ashdown i Thomas su van konkurencije. Zaista nepredvidiva utakmica, pa svaki ishod bi trebao bit "onaj pravi".

"Svrake" dočekuju Zolin West Ham

Fulham će ugostiti Blackburn, a na Riversideu snage će odmjerit ekipa iz donjeg dijela tabele. Middlesbrough će ugostit Sunderland koji igra znatno bolje od odlaska trenera Roy Keanea. Zanimljivu utakmicu odigrat će Newcastle i West Ham, "svrake" u zadnje vrijeme sve bolje igraju, a ni Zolina momčad nije ništa slabija, pa će St. James Park sigurno biti destinacija zanimljive utakmice. Aston Villa dočekuje West Brom, blagu prednost ipak dajemo domaćem timu.

Ove utakmice igraju se danas, dok susret Wigan-Tottenham kao i derbi ovog kola Manchester-Chelsa igraju se u nedjelju.

SVE UTAKMICE 21. KOLA:
Aston Villa - West Bromwich (BHT1)
Arsenal - Bolton (BHT1)
Portsmouth - Manchester C.
Newcastle - West Ham
Stoke - Liverpool
Fulham - Blackburn
Middlesbrough - Sunderland
Everton - Hull City
Wigan - Tottenham (nedjelja)
Manchester U. - Chelsea (nedjelja, BHT1)

 

 

Potražite više informacija na temu Premier league:

 

 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.