Wenger govorio o fudbalskom rudniku zlata - "Samo se čeka da ga otkriju"
Arsene Wenger je FIFA-in "čovjek na zadatku", pomaže za razvoj fudbala u cijelom svijetu i to dosta dobro radi (Foto: EPA)

Pogled u budućnost

Wenger govorio o fudbalskom rudniku zlata - "Samo se čeka da ga otkriju"

E. Škorić

"Nema više slabih timova na svijetu" uzrečica je sa kojom se često susrećemo posljednjih godina u fudbalskom svijetu, ali očito je tako. Danas zaista svi igraju fudbal, one male ekipe postaju ravnopravne i skoro da ne postoje favoriti i autsajderi.

Primjer toga je i reprezentacija Luksemburga, koja je dva puta u ovim kvalifikacijama slavila protiv Bosne i Hercegovine, posljednji put nedavno sa 4:1. Farski Otoci jučer su u Tirani zaustavili Albaniju (0:0), San Marino sve češće piše historije, a selekcije poput Moldavije i Kazahstana bile su na kora kod plasmana na Euro.

I izvan Evrope fudbal dobija na kvalitetu. Saudijska Arabija je uložila mnogo novca i ima jaku ligu sa velikim brojem vrhunskih fudbalera, fudbal je takođe doživio ekspanziju u SAD-u gdje danas igra Lionel Messi, a sada se na fudbalskoj mapi pojavljuje iIndija.

O ovoj zemlji posebnim riječima je govorio legendarni bivši trener Arsenala Arsene Wenger, trenutni direktor globalnog razvoja fudbala u FIFA-i.

"Bio sam u Japanu na početku njihovog fudbalskog razvoja 1995. godine. Tri godine kasnije već su bili na Svjetskom prvenstvu", rekao je Wenger, koji je trener više od 30 godina. Od 1996. do 2018. je vodio Arsenal, gdje je postigao najveće uspjehe u historiji kluba.

Oglasi

Francuski stručnjak je Japance "fudbalski obrazovao" - Urodilo je plodom, zaigrali su ubrzo na Mundijalu u Francuskoj

Potom je otišao u profesionalnu penziju. 13. novembra navršilo se četiri godine od kada je postao direktor sportskog razvoja FIFA-e . On je odgovoran za nadgledanje rasta i razvoja fudbala širom svijeta.

Posjet mnogoljudnoj zemlji u kojoj vidi rudnik zlata kada je fudbal u pitanju

U okviru svojih obaveza, 74-godišnjak je posjetio Indiju, gdje je boravio tri dana, razgovarajući sa vlastima lokalnog fudbalskog saveza o razvoju fudbala u njihovoj zemlji. Arsene Wenger razgovarao je s predsjednikom AIFF-a Kalyanom Chaubeyjem i vršiocem dužnosti generalnog sekretara Satyanarayanom M o uspostavljanju AIFF-FIFA akademije u Bhubaneswaru i razvoju mladih u Indiji.

"Počastvovani smo i privilegovani što smo dočekali i ugostili Arsena Wengera. Njegovo fudbalsko iskustvo ne treba ni predstavljati ni objašnjavati. Mogu samo da se nadam i da se molim da ostane uključen u indijski projekat razvoja talenata. O ovom projektu pričamo skoro tri mjeseca. Siguran sam da će posjeta gospodina Wengera Indiji i njegovo iskustvo i podrška FIFA-e učiniti ovaj projekat velikim uspjehom", rekao je predsjednik AIFF-a.

"Rekao bih da me Indija oduvijek fascinira. Moj cilj je da unapredim fudbal u svijetu. I nemoguće je da na svjetskoj fudbalskoj mapi nema zemlje poput Indije, sa 1,4 milijarde stanovnika", rekao je u svom govoru Arsene Wenger.

"Vjerujem da imate velike prednosti i fantastične karakteristike zbog kojih sam optimističan u pogledu onoga što se ovdje može učiniti. Apsolutno je fantastično imati ovu priliku. Moj tim i ja smo veoma motivisani da pomognemo ovoj zemlji da raste u fudbalu. Uvjeren sam da je to moguće u vrlo kratkom periodu", nastavio je bivši selektor Francuske, koji je naglasio da je glavni zadatak na početku razvoja tehnički trening.

Ovaj 74-godišnjak ima iskustvo u implementaciji razvoja fudbalske civilizacije još od svoje trenerske karijere, što je i naglasio.

"Pa zamislite koji potencijal leži ovdje, u Indiji, samo ako dobro radimo. Moj glavni cilj je da uvjerim ljude da ovdje postoji rudnik zlata, ali trenutno nije u potpunosti istražen i eksploatisan. On samo čeka da ga otkriju", zaključio je legendarni trener.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi