Suljić: Alimanović me pogodila svojim riječima, a Hadžić negativno iznenadio
asmir suljic

Otvoreno o odlasku sa Koševa, krizi rezultata, vodstvu kluba, Dudiću...

Suljić: Alimanović me pogodila svojim riječima, a Hadžić negativno iznenadio · Intervju

S. Mlaćo

"Asmir se vratio kući, kao pravi simbol Sarajeva i dodatna snaga na putu kojim želimo povesti naš Klub. Sretan sam da je baš on prvo pojačanje u novoj eri u kojoj idemo praviti velike iskorake, kod kuće i u Evropi. Idemo graditi veliko Sarajevo", bile su riječi prvog čovjeka FK Sarajevo Ismira Mirvića kada se početkom 2022. godine Asmir Suljić vratio na Koševo.

Suljić je 'prelomio' i jasno tada poručio da se želi vratiti na Koševo i sa voljenom klubom napraviti velike stvari. Nije se to desilo, čak naprotiv.

Epizoda se brzo završila, tačnije u februaru 2023. godine. Suljić je u međuvremenu dobio i kapitensku traku na Koševu, ali saradnja je neočekivano rano prekinuta.

Nije se 31-godišnjak pojavljivao u medijima, tek poslije raskida na Koševu saznalo se da potpisuje za kazahstanski Tobol Kostanay.

Od prije par dana je slobodan i krenut će u nove izazove. Nakon dugo vremena pristao je stati pred kamere. Imao je šta reći, kako o sebi, tako i posebno o periodu provedenom na Koševu, ali i čelnicima bordo kluba, mentalitetu navijača, Feđi Dudiću, Dalu Varešanoviću, Mersudinu Ahmetoviću...

Za početak razgovora dotakli smo se Tobola.

Oglasi

"Prije par dana sam raskinuo saradnju u Kazahstanu. Iskreno, ta opcija za Tobol mi je došla slučajno, kada su čuli da sam raskinuo saradnju u FK Sarajevo. Tačnije, stigao sam na poziv trenera Čurčića. On me odveo, bio sam šest mjeseci, igrao sam većinom sve utakmice, no nisam planirao ostajati duže. Razišli smo se na najbolji mogući način, to je najbitnije", priča Suljić na početku razgovora.

Već razmišlja o novim izazovima.

"Neću sigurno praviti dužu pauzu, nisam ni sada, igrali smo stalno. U skorije vrijeme znat će se novi klub, ponuda ima, to je najbitnije".

Priznaje da 'teška srca' sjeda sa novinarima, a tako je kroz cijelu karijeru.

"Nije da ima neki poseban razlog, ali zaista je tako. Nisam ljut na medije, jednostavno sam takav. Kada sam bio i u Mađarskoj nisu mediji toliko pratili moju karijeru kao što su pratili neke druge. Možda je to moja neka reakcija, nisam se nametao, nisam imao ni potrebu. Vi ste rijetki s kojima mogu popričati o svemu".

Oglasi

Sa Tobola i medija prešli smo na FK Sarajevo. Stigao je na velika vrata, najavljivali su se velike stvari, a na kraju je došlo do raskida saradnja. Nije želio u detalje kada je napuštao Koševo, stotine poruka brojnih medija je stizale, no bio je 'zakopčan do grla'. Sve do danas.

"Moja velika želja je bila povratak u FK Sarajevo, a kada sam se vraćao mnogi su mi govorili da sam velika budala. Na kraju je tako i bilo, ispao sam budala, sada to mogu i sam reći. Raskinuo sam ugovor od dvije godine u Mađarskoj, a za to zaista morate biti budala. Odučilo je moje srce tako uz insistiranje Alena Škore, on je bio pokretač svega, ali i on se brzo razišao sa predsjednikom Mirvićem. Nisam razočaran, ali sam zaista ispao budala. Nisam imao problema sa FK Sarajevo, ni sa navijačima, već sa direktoricom Ajlom Alimanović, to je bio jedini razlog. Sa njom sam imao sukob i zbog nje sam otišao iz kluba. Od prvog dana sam sa njom bio na 'krivoj nozi'. Ja sam navikao na neke druge stvari u inostranstvu, morao je postojati sistem koji treba da se poštuje, a ona nije bila u tom svijetu, te se 'nismo našli', ako je lakše da tako kažem. Od prvog dana smo imali loš odnos, znali smo da ne možemo zajedno sarađivati. Na jednom sastanku mi je rekla da trebam da idem, a to je bio šok za mene. Nisam imao nikakav sukob, to je bila njega odluka. Mene je napravio Mirza Varešanović, doveo me prije deset godina i znam da je želio da ostanem, ali Ajla je odlučila da trebam otići, kao što je to odlučila i za Mersudina Ahmetovića. Na kraju sam imao sastanak sa predsjednikom Ismirom Mirvićem, ali i on je u tom trenutku vjerovatno mislio da trebam da idem. Na kraju je to kao ispalo dobro, jer je izborena Evropa. Mene nije pogodio odlazak sa Koševa, to je normalno, ali da mi jedna Ajla Alimanović kaže da sam najgori kapiten u historiji FK Sarajevo, za to zaista trebate imati prave razloge".

Otvoreno govori o tom sastanku.

"Ona mi je to rekla direktno. Ja sam joj rekao da mi kaže razlog za te riječi, a ona je rekla da sam šutio treneru Dudiću, iako je prema njenom mišljenju on sve radio pogrešno. Ja sam kao štitio Feđu, tako je rekla. Ko prati moju karijeru zna da nikada nisam imao problema sa trenerima. Ja sam njoj rekao da ću uvijek štititi svog trenera, a promijenio sam ih mnogo. Slobodno ću reći da je Feđa Dudić najbolji trener koji je mene trenirao u dosadašnjoj karijeri. To je moje mišljenje, uvijek ću to reći".

Oglasi

Na Koševu su tada najavili velike stvari, sjajno se krenulom pod palicom Dudića, ali stigla je kriza rezultata.

"Sve je krenulo vrhunski. Nikada nismo imali nijedan incident na treningu, kapiten sam bio i to kažem otvoreno. Nazovite sve igrače, sve zaposlene igrače i ako jedan kaže da je Suljić loš čovjek sve ću što mi je klub dao vratiti duplo. Meni nije problem da mi je direktorica došla i rekla na kraju polusezone da nećemo nastaviti saradnju, ali na neki normalan način, a moram reći i to da sam posebno ljut na tadašnjeg sportskog direktora Emira Hadžića. Na njega sam posebno kivan. Ajlu ne mogu kriviti, ona nema veze sa nogometom, ali Emir je cijeli život u nogometu. Oni su mogli reći "ovo je užas, nisi ispunio očekivanja", ja bi rekao da mi je žao i da ću otići ako oni to žele. Ona je meni rekla da sam najgori kapiten, to nema veze sa istinom, to me pogodilo. Emir Hadžić je bio na istom sastanku, to me još više pogodilo. Emira znam 15 godina, bili smo prijatelji, a na sastanku je šutio i odobrio Ajline riječi za sve, ne samo za mene, već i o Feđi, te ostalima. Rekao sam mu da sam ga smatrao prijateljem, a onda direktorom. Sarajevo mi je dalo sve, ali ja sam isto tako vratio Sarajevu. Ajlu ne znam, ona je nova u nogometu, bio sam taj koji joj se uvijek suprostavljao, ali Emir me zaista negativno iznenadio".

Otkrio je i detalje koji sigurno zanimaju javnost, posebno navijače FK Sarajevo.

"Deset godina sam igrao vani, nema tu varanja, ne možete varati deset godina. Ko god misli da može, neka proba. Izdvojit ću jedan primjer. Došli smo na trening, nema dvojice igrača. Mislio sam da im se nešto desilo, nema obavještenja u grupi, nema ništa... Trener je bio Obuća, pitao sam gdje su Mulahusejnović i Salčin, a ona je rekla da su otišli snimati reklamu. Pitao sam koja je to reklama, da li to ćemo milion maraka dobiti za to? Njoj je to zasmetalo, a meni je trening svetinja, dok za nju to ne važi. Nikada nisam imao incident na treningu u cijeloj karijeri, to se može provjeriti. Emir Hadžić je bio desna ruka treneru, zna i on to sve, a samo je trebao imati svoje mišljenje, ali on se očigledno morao o svemu složiti sa Ajlom. U Sarajevo sam se vratio sa željom da ostanem, 'bacio' sam velike pare vani, nije mi bilo do para. Želio sam se vratiti i onda takve riječi i takva dešavanja. Zabolilo me to".

Oglasi

Govorio je i o krizi rezultata, odlasku sa Koševa u Zenicu.

"Sigurno je odlazak sa Koševa bio veliki problem. Sjećate se utakmice sa Tuzlom City... Feđa nije imao sreće, to je bila najbolja ekipa, najbolja atmosfera, to će vam potvrditi svaki igrač. Toliko nesreće, nevjerovatno... Igrali smo sjajan nogomet, statistika je bila nevjerovatna.... Otišli smo sa Koševa, svaki utakmicu smo bili gosti. Zaista, ostaje žal da ta ekipa nije napravila uspjeh. I danas razmišljam o tome".

Napravio je uspješnu inostranu karijeru, a otvoreno govori o strancima u bh. nogometu. Na Koševu ih itekako ima i čini se da ih navijači mnogo vole, iako pojedini nisu ni pokazali svoje kvalitete.

"To je fenomen u našoj zemlji. Fascinantno je da je ovdje samo bitno da si stranac i odmah ćeš biti odlično prihvaćen i velika si zvijezda. Domaći igrači su prvi na udaru. Bio sam npr. u FK Sarajevo to ja, a sada je Dal Varešanović. Dal je za mene među najboljim igračima, a i dijete je kluba i zaslužuje najveću podršku, taman da je i najgori. Evo, nabrojite mi ove strance, koji je bolji od Dala? Pokazali su veliko ništa, veliko ništa. Kod nas ide to tako da je Dal dijete grada i njega onda kao mogu maltretirati. To mene boli. Ja sam svugdje bio stranac, znam kako je to vani. Uvijek te gledaju kao stranca, moraš mnogo toga napraviti da te prihvate... Kod nas je to pomalo i bolesno. Donesete pasoš Brazila i vi ste Ronaldo iz najboljih dana. Znamo svi da će ti stranci prvom prilikom otići iz kluba, ali takav smo narod".

Oglasi

Dotakao se i Ismira Mirvića, prvog čovjeka kluba.

"Imao sam problema sa klubom pri raskidu ugovora, ali to su bili problemi sa direktoricom. Sa Ismirom sam u odličnim odnosima, čuli smo se zadnji put prije mjesec dana".

Iako mnogo ulažu u igrački kadar u FK Sarajevo, rezultat izostaje. Suljić ističe da stalno prati dešavanja u klubu, te smo ga pitali kako iz ovog ugla gleda cijelu situaciju.

"Pratim stalno, ljubav prema klubu mi ne može uzeti ni Ajla, ni bilo ko drugi. Ne znam šta da kažem, ali evo konkretno možemo se dotaći Ismira. Možda je taj njegov prijateljski odnos sa igračima pogrešan, možda je i to greška. Čovjek šta god uradi na kraju postane pogrešno, a sigurno ima najbolju namjeru. Sada se opet traži trener. Koga dovesti? Koga? Pitaju se svi...

Ja konkretno nisam za stranca trenera. To je pogibija, sto posto. Na strance mislim i na trenere iz Hrvatske i Srbije. Sarajevu treba trener sa autoritetom, jer ovdje prijateljski odnos neće proći. Sada je svlačionica Sarajeva puna igrača sa velikim ugovorima, snažnim karakterima, a navijači imaju velika očekivanja. Da ja biram trener, to bi bio Feđa Dudić, ali ne biram . Da li je to onda Husref, ne znam. Vjerovatno Mirvić razmišlja o strancima..."

Bilo je kritika i na račun samog Suljića, te ostalih saigrača. Sasvim opravdano, složit će se svi.

"Sarajevo je najveći klub i ima najbolje uslove. To je profesionalni klub i mora imati najbolje uslove. Zašto nije došlo do ispunjenja ciljeva, to je druga priča. Imali smo krizu rezultata, bilo je i kazni, ali kada se izgubilo sve što se može izgubiti. Prvi sam rekao da se igrači trebaju kazniti, to može potvrditi i direktorica i ostali. Mi smo imali veliku podršku vodstva kluba, bilo je to i fascinantno, ali nije nas išlo. Feđini treninzi su bili za uživanje, rekao sam mu čak jednom da mene otjera, da kao kapiten nešto 'zakuham', samo da nas krene.

I za mene su tada govorili da bojkotujem Feđu i svašta nešto... Čovjek me na četiri utakmice izveo na poluvremenu, ali svaku narednu sam počinjao. Vjerovao je u mene, nismo imali klanove. Na sve načine smo pokušavali da nas krene, imali smo i brojne sastanke, mogu svi momci potvrditi. Na kraju je ispalo da je Dudićev stručni štab najgori u historiji, a to meni zaista smeta. Tako sam i ja ispao najgori kapiten u historiji. Mene su trenirali Nikolić, Zekić i brojni drugi treneri, ali za mene je Feđa najbolji trener koji me trenirao. Nije mi otac, nije mi neko kome trebam da upućujem hvalospjeve iz neke koristi, samo sam iskren momak. Sve ovo sam rekao i predsjedniku Mirviću kada smo pričali. On također ima dobro mišljenje o Feđi, čak je Feđa oprostio i veliki novac klubu. To je istina, ko je to još uradio? Ja znam da jeste oprostio, a da nije, znam da bi i klub brzo demantovao. Feđa je moderan trener, ima sjajne analize i treninge, ali ovaj posao je specifičan, evo čovjek je još uvijek bez posla. Sada trenutno je kvalitet najmanje bitan, takvo je trenutno stanje u nogometu".

Jasno je da će ubrzo krenuti u nove izazove, ali sigurno da jednog dana ima želju da karijeru završi u voljenom klubu. U bordo dresu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Uvijek mi je bila želja vratiti se kući, potpisao sam ugovor na tri godine, nisam se želio vratiti u 34. ili 35. godini. To vam mogu svi potvrditi. Vratio sam se u najboljim godinama, želio sam ostati do kraja karijere. Siguran sam da imam mnogo više kvaliteta nego što sam pokazao, jednostavno nije nas išlo, a na kraju smo najgori ispali ja, Feđa i Mersudin Ahmetović. Merso je jedan od najboljih momaka kojeg sam upoznao u karijeri, mene je njegov odlazak zaista mnogo zabolio.

Sarajevo je izgubilo dušu. Šahinović je tek tu od domaćih igrača, te Dal koji je bio u inostranstvu i vratio se. Iskreno, nadam se da će Dal što prije otići u inostranstvo. Sarajevo kao klub je izgubio dušu. Trebaju tu igrači koji znaju šta je Sarajevo. To mene boli. Sada je Sarajevo skup stranaca koji su došli da uzmu novac i sigurno neće živjeti u Sarajevu. Dvojica ako ostanu da žive u Sarajevu, to je maksimum. To se mora promijeniti u FK Sarajevo", dodao je Asmir Suljić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Jako ružno od tebe Suljicu da sada pričaš!!!
1 4
user1659354598
Momak prica istinu a mi smo takav narod kad neko kaze istinu to nam smeta
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti