Australija skupo koštala Srbiju
Tim Cahill je postigao vodeći gol

I jedni i drugi pakuju kofere

Australija skupo koštala Srbiju

M. Maksimović

Reprezentacija Australije je prvenstvo u Južnoj Africi zaključila pobjedom nad Srbijom 2:1, ali ni oni baš kao i ni njihovi protivnici neće vidjeti osminu finala.

Australija je prije četiri godine eliminisala Hrvatsku u posljednjoj utakmici odigravši 2:2, a ovaj put su Soccerosi skupo koštali selekciju Srbije koja je na kraju ostala na samoj jednoj pobjedi, onoj protiv Njemačke.


Australija je protiv Srbije odigrala najbolju utakmicu, ali kasno, pa je pobjeda ostvarena rezultatom 2:1,klasična pirova. Srbija je nakon pobjede nad Njemačkom, došla na korak do osmine finale, ali je tu i ostala, tačnije na kraju je selekcija Radomira Antića završila na četvrtom mjestu u grupi sa tri boda osvojena protiv Njemačke.

Srbija je bolje krenula u utakmicu, početak je pripao Milošu Krasiću koji je imao dvije prilike, druga je bila velika, ali kada je prošao iskusnog Schwarzera, šutirao je neprecizno. U 22.minuti u šansi je Ivanović, ali njegov udarac sa pet metara zaustavlja raspoloženi Schwarzer. U tim trenucima je Srbija bolje stajala na terenu, bila je opasnija po bokovima i izgledalo je da se oslabljena Australija teško može izvući.

Međutim kako je vrijeme odmicalo, tako je posao za selekciju Srbije postajao sve teži. Australija je do kraja prvog dijela dva puta zaprijetila preko Cahilla, ali se na odmor otišlo bez golova. U drugom poluvremenu je Australija sve više prijetila, ali su opet fudbaleri Srbije propustili prvi dobru priliku, Žigić je bio neprecizan.Na drugoj strani imamo pokušaje Čuline, odnosno Bresciana, ali je i golman Stojković spreman.Pokušao je par minuta kasnije isti igrač još jednom,
ali je na kraju isti ishod.

Mreže su na stadionu Mbombela mirovale do 69.minute kada stiže prvi gol Australije. Emerton je odlično ubacio s desnog krila, Cahill glavom loptu šalje iza leđa Stojkovića. Srbija se našla u velikim problemima, a to Australija koristi, tačnije rezervista Holman. Holman je potegao sa nekih 25 metara i prezeciznim udarcem je pogodio za 2:0. Australija je i dalje bila daleko od osmine finala, ali nakon ovog gola i Srbija sve dalje.

Finiš utakmice donosi uzbuđenja na obe strane. Srbija pokušava, pa uspijeva preko Pantelića smanjiti na 2:1, dok Australci propuštao dvije velike prilike u kontrama.Na kraju je ostali 2:1, Gana je izgubila minimalno od Njemačke, pa razloga za slavlje nisu imali niti fudbaleri Australije, a pogotovo ne Srbije.

Australija - Srbija 2:1 (0:0)
Nelspruit.Stadion Mbombela. Gledalaca: 38,836
Sudija: Jorge Larrionda (Španija)
Strijelci: 1:0 - Cahill (69), 2:0 - Holman (73), 2:1 - Pantelić (84)
Žuti kartoni: Beauchamp, Emerton, Wilkshire (Australija), Luković, Ninković (Srbija)

AUSTRALIJA:Schwarzer, Neill, Cahill, Culina, Beauchamp, Emerton, Wilkshire (od 82.Garcija), Kennedy, Valeri (od 65.Holman), Carney, Bresciano (od 66.Chipperfield,). Selektor:Pim Verbeek
SRBIJA: Stojković, Vidić, Ivanović, Stanković, Luković, Jovanović, Žigić (od 67.Pantelić), Obradović,
Krasić (od 62.Tošić), Ninković, Kuzmanović (od 77.Lazović).Selektor: Radomir Antić



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.