Austrija Beč jedini debitant u ovoj sezoni Lige prvaka

Predstavljamo grupu G Lige prvaka

Austrija Beč jedini debitant u ovoj sezoni Lige prvaka

Grupa G nije toliko glamurozna, ali u njoj svakako ima kvalitete. U njoj će igrati ekipa Porta koja je ne tako davno osvajala Klempavka, a i Atletico Madrid I Zenit su ekipe koje su posljednjih godina osvajale evropske trofeje. Jedino je Austrija iz Beča, koja je novajlija u ovom takmičenju, totalni autsajder u ovoj grupi.

Porto važi za jednog od najuspješnijih portugalskih fudbalski klubova uz dva velikana iz Lisabona, Sporting i Benficu. Plavo-bijeli sa Dragao stadiona dva puta je osvajao pehar najboljeg tima u Evropi, jednom dok se takmičenje zvalo Kup šampiona, a jednom “novu” Ligu prvaka, te je godinu dana ranije osvojio Kup UEFA, sve predvođen fantastičnim Joseom Mourinhom. Porto u svom vlasništvu ima 23 titule portugalskog prvaka i 16 titula portugalskog nacionalnog kupa. 

Atletico Madrid nakon Reala i Barcelone jedan je od najuspješnijih španskih klubova. Tim sa Vicente Calderona devet puta je osvajao Primeru i isto toliko puta Kup Kralja, a što se tiče Evropskih titula tu su naravno titule Europa lige iz 2009/10 i 2011/12. 

Predvođeni nekada sjajnim argentinskim fudbalerom Diegom Simeoneom igraju dopadljiv i tehnički jako dotjeran nogomet, te mnogi očekuju da bi popularne Jorgandžije ove sezone mogle daleko dogurati.

Zenit iz Sankt Petersbruga uz moskovski CSKA je jedini ruski klub koji je osvojao Kup UEFA, te jedini ruski tim koji je slavio u evropskom Super kupu. Klub koji ima sjajnu finansijsku pozadinu u vidu Gazproma, inače jednog od generalnih sponzora UEFA-ine Lige prvaka, u svoje redove bez problema angažuje neke od fudbalera koji spadaju u vrh svjetskog fudbala na osnovu plaća koje primaju. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U svojim policama imaju četiri titule ruske Premier lige, te po tri titule ruskog kupa i Super kupa. Da li će Hulk, Danny i društvo ove godine pomutiti planove nekih velikih klubova ostaje da vidimo.

Austria Beč klub koji je uz dosta sreće u play-offu uspio eliminiisati zagrebački Dinamo. Debitant u Ligi prvaka važi za totalnog autsajdera, ali nikad se ne zna. Austrijsku ligu su osvojili 24 puta, a kup 27.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije