Austrijanci mogu namučiti, ali i izgubiti

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP-u

Austrijanci mogu namučiti, ali i izgubiti

Austrijanci su kroz svoju istoriju dugo vremena proveli na dnu, kada je u pitanju muška rukometna reprezentacija. Da precizniji budemo, za ovu reprezentaciju su uglavnom bili rezervisani nastupi u C i B Diviziji Svjetskog prvenstva (nekada se tako igralo).

1992. godine su Austrijanci bili domaćini Svjetskog prvenstva B Divizije, poraženi su u finalu od Norveške, ali su stekli pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu, među onim najboljim selekcijama naredne godine u Švedskoj. Tamo su završili na 14.mjestu, čak su uspjeli pobjediti Egipat.

Novo " buđenje " rukometa u Austriji stiglo je sa Evropskim prvenstvom 2010. godine. Bili su domaćini, na kraju deveti. Nakon toga smo ih gledali na Svjetskom 2011. godine, odnosno na Evropskom ove godine. U Danskoj su dobili Češku što je bilo dovoljno za ulazak u drugi krug. Tamo su savladali i Mađarsku, tijesno jedan razlike su izgubili od Španije, na kraju završili među 11. Katar su Austrijanci izborili na sličan način kao i naša selekcija.

U baražu su protiv sebe imali favoriziranu Norvešku koju su prvo pobjedili kući 28:26, a onda su u revanšu uspjeli ostati neporaženi (28:28). Selektor je Patrekur Jóhannesson, Islanđanin sa iskustvom igranja na Olimpijadi U Barceloni.

Reprezentacija je sastavljena od igrača iz domaćeg prvenstva i onih koji igraju po Njemačkoj. Crnogorac Janko Božović i Litvanac Vytautas Žiūra su bili najbolji u tom revanšu protiv Norveške. Žiūra ima 35 godina, baš kao i Viktor Szilágyi. Među najiskusnijima je golman Nikola Marinović (37), dok neugodno lijevo krilo Raul santos ima samo 21 godinu, ali je sa sedam golova bio čovjek odluke u prvoj utakmici. Ukupno gledajući sastave u baražu i na prošlom Evropskom, za očekivati je i ovaj put provjerena imena. Itekako iskusna selekcija koja može iznenaditi.

Ipak, Austrijanci bi trebali biti ta selekcija sa kojom bi naša mogla voditi borbu za ulazak u osminu finala. Činjenica da u toj reprezentaciji ima igrača koji igraju za Gummersbach, Göppingen, Lemgo, Magdeburg, mora biti dovoljno upozoravajuća....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.