"Iranski Messi" doveo u pitanje svoj nastup na Svjetskom prvenstvu zbog poruke za sve žene

Podrška Irančankama

"Iranski Messi" doveo u pitanje svoj nastup na Svjetskom prvenstvu zbog poruke za sve žene

Edmir Škorić

Ovih dana fudbalska reprezentacija Irana igra posljednje pripremne utakmice u sklopu priprema za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kataru.

No, mir reprezentacije već više od sedam dana narušavaju protesti, koje je u toj zemlji potaknula smrt 22-godišnje djevojke Mahse Amini.

Ova 22-godišnjakinja postala je simbol otpora žena u Iranu. Dana 12. septembra, Amini je uhapšena od strane moralne i vjerske policije tokom porodičnog posjeta glavnom gradu Irana, Teheranu, zbog nepropisnog nošenja islamskog hidžaba.

To je propisano u Iranu prema iranskom strogom islamskom kodeksu odijevanja. Nakon hapšenja, Amini se onesvijestila i bila u komi tri dana prije nego što je umrla u bolnici. Aktivisti tvrde da je umrla od udarca u glavu, što vlasti demantuju.

Sada se javila i prva zvijezda reprezentacije, napadač Bayera iz Leverkusena Sardar Azmoun. "Iranski Messi", kako 27-godišnjeg napadača od milja zovu u domovini, objavom na svom Instagram profilu jasno je izrazio podršku ženama.

“Zbog pravila u reprezentaciji ne smijemo pričati ni o čemu dok pripreme ne završe. Ali ni sam više ne mogu da šutim. Najgore što mi se može dogoditi zbog toga je da neću smjeti igrati na Svjetskom prvenstvu. Ali ovo je mala žrtva za svaku uvrnutu kosu svake iranske djevojke. Sram vas bilo što ubijate nevine ljude! Živjele iranske žene!", objavio je Azmoun.

Iran će na Svjetskom prvenstvu igrati protiv Engleske, Walesa i SAD-a u grupi B.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Azmoun je prošlog ljeta nakon dobrih partija u dresu Rubina ostvario 12 miliona eura težak transfer u Zenit, a nedavno je prešao u Bayer.

Radi se o sjajnom napadaču koji je za Iran na 62 meča positgao 40 golova i od njega se najviše očekuje na Mundijalu u Kataru, no sada je pitanje hoće li zbog svojih stavova uopšte tamo i biti.

Top Komentari

Milfhunter
Svaka čast momak
2 0
volta
Gospodski, mala je to žrtva za ono što zen3 prolaze na bliskom istoku, u Saudijskoj Arabiji sestre ili mati kćer ne smiju otic u restoran same popit kafu ili jesti ako nemaju muške pratnje, ne znam ko je to normalno
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije