Kultni stadion čeka novo renoviranje: Kapacitet će biti i do 120.000

"Šminka" se za Mundijal

Kultni stadion čeka novo renoviranje: Kapacitet će biti i do 120.000

H. Zilić
Teme:

Kultni stadion, meksička Azteca, mogla bi imati novo renoviranje.

Cilj je da stadion dobije kapacitet od nevjerovatnih 120.000 gledalaca, čime bi i zvanično bio najveći stadion na svijetu.

Posljednju rekonstrukciju stadion je imao 2016. godine kada je kapacitet proširen za 7.000 mjesta, a sada je cilj da se proširi i do 30.000. Tačnije da se uradi još jedna etaža tribina na ovom sjajnom izdanju.

Meksiko će zajedno sa SAD-om i Kanadom biti domaćin Mundijala 2026. godine na kojem će prvi put učestvovati 48 reprezentacija. U utrci za domaćinstvo pobijedili su Maroko sa 134 osvojena glasa.

Cilj je da se finalna utakmica tog Mundijala igra upravo na Azteca stadionu pred 120.000 gledalaca što bi bio istinski spektakl, ali i fudbalski rekord.

Na pomenutom stadionu su se održala i dva Mundijala 1970. i 1986. godine, te Olimpijske igre 1968. godine. Oboren je i trenutni rekord Mundijala po posjećenosti, obzirom da je utakmicu Argentine i Zapadne Njemačke 1986. godine pratilo čak 114.600 gledalaca, ali tada većina tribine nije imala izgled kao danas. Ipak, 2026. godine bi mogao pasti novi rekord, kojeg će teško neko oboriti.

Oglasi

Azteca je ponos Meksika. Na njemu utkamice igra i najpoznatiji klub u Meksiku, riječ je o Club America.

Dom Meksičkog fudbala je i pozornica na kojoj se odigralo finale Svjetskog prvenstva 1986. Na njemu se odigrala jedna od najpoznatijih utakmica svjetskih prvenstava, ona između Argentine i Engleske. Na pomenutom stadionu je Maradona zabio rukom, da bi samo malo nakon toga postigao jedan od najboljih golova u historiji nogometa.

Stadion pored fudbala nekada i služi za održavanje bejzbol utakmica, pa je tako meč San Franciska i Arizone 2. oktobra 2005. godine posmatralo 103.467 gledatelja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Meksikanci već punom parom rade, kako bi bili vrhunski organizator i domaćin Mundijala, koji bi se igrao u 16 gradova u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a uskoro bi trebali znati i zvaničnu listu stadiona domaćina.

Meksikanci se nadaju da bi Mundijal 2026. godine mogao biti i prekretnica u njihovom reprezenativnom fudbalu. Uvijek su na Mundijalima redovni učesnici, često igraju i nokaut fazu, ali još čekaju značajan iskorak. Upravo 1970. i 1986. godine kada su bili domaćini igrali su četvrtinu finala, a sada se nadaju da bi 2026. godine mogli otići korak dalje. Tome u prilog ide i podatak da su posljednjih sezona mnogo uložili u domaće prvenstvo, ali i fudbalske akademije širom države.

Top Komentari

soccero
Utakmice će biti po noći, od ponoći do zore
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi