Azzurri i Guarani miroljubivo

Italija - Paragvaj 1:1

Azzurri i Guarani miroljubivo

U prvoj utakmici grupe F na SP Italija i Paragvaj su odigrale neriješeno 1:1. Ovom bodom Italija je zadržala niz neporaženosti od južnoameričkih selekcija koji traje od 1978. godine.

Utakmica je mogla dobiti prolaznu ocjenu, posebno drugo poluvrijeme koje je bilo dosta živo. Italija je nakon primljenog pogotka imala više loptu u svojim nogama, ali je kontra Paragvaja bila veoma nezgodna. U nekoliko navrata su Guarani mogli doći do gola, ali je ostalo 1:1.

Italija je od prve minute krenula agresivno, ali prolaska pored čvrste odbrane Guarana nije bilo. Gerardo Martino je postavio sjajnu taktiku s Da Silvom i Alcarazom u sredini odbrane, dok je na klupi ostavio Julia Caceresa, inače standardnog štopera Paragvaja. Sve lopte koje su Azzurri uputili pred gol Paragvaja završavale su u posjedu Paragvajaca.

Uprvih dvadeset minuta Italija je pokušala dv aputa udarcima iz daljine ugroziti Justa Villara, ali su oba udarca Pepea i Montoliva izblokirana od strane Claudija Morela. Paragvaj se tek nakon dvadeset minuta počeo oslobađati pritiska i sve više su reprezentativci Paragvaja prelazili na polovicu Italije. U 22. minuti je Torres nakon sjajnog prodora Enriquea Vere po desnoj strani s ivice kaznenog prostora uputio prvi udarac ka golu Gigija Buffona, ali je lopta završila pored gola.

Paragvaj je nastavio kontranapadima prijetiti izabranicima Marcella Lippija, a nakon nekoliko opasnih kornera Paragvajaca uslijedio je hladan tuš za aktuelne prvake. Aureliano Torres je odlično izveo slobodan udarac, a pored Cannavara i De Rossija pred golom Buffona najviši je bio Alcaraz i udarcem glavom doveo Paragvaj u vodstvo.

Posljednjih šest minuta prvog poluvremena Paragvajci su odradili rutinski i sačuvali prednost kojom su otišli na odmor. Marcello Lippi se suočio s problemom, jer je već na poluvremenu morao na klupi ostaviti Gianluigija Buffona, dok je među stative stao golman Cagliarija Marchetti.

U nastavku utakmice Italija je ponovo imala blagu terensku inicijativu, ali konkretnih prilika za postizanje pogotka nije bilo. U 53. minuti je Riccardo Montolivo pokušao s dvadesetak metara, ali se Justo Villar nije dao iznenaditi. Dvije minute kasnije Paragvaj je imao sjajnu priliku da povisi vodstvo, ali je udarac Vere završio pored gola.

U 59. minuti je Lippi umjesto indisponiranog Claudija Marchisia na teren poslao Maura Camoranesija. Tri minute kasnije Italija je, ipak, uspjela poravnati rezultat. Simone Pepe je izveo korner s desne strane, Villar je otišao u prazno, a De Rossi poravnao rezultat i tako se iskupio za grešku kod vodećeg gola Paragvaja.

Sljedeću dobru priliku za vodstvo Italija je imala u 70. minuti. Pepe je odlično ubacio s desne strane, Gilardino je primio loptu na sedam metara od gola Villara, ali je njegov udarac izblokirao Morel. Posljednjih dvadeset minuta Lippi je dao šansu za igru Antoniju Di Nataleu, koji se očekivao od prve minute, ali ga je ipak Lippi ostavio za kraj.

Gerardo Martino se nije zadovoljio bodom protiv Italije, pa je posljednjih petnaestak minuta u igru uveo i Oscara Cardoza, sjajnog napadača Benfice koji se još nije dovoljno oporavio od povrede. U 80. minuti je Italija imala dobru priliku. Nakon kontra napada Pepe je sa dvadeset metara odlično šutirao, ali se Villar nije dao iznenaditi.

Sjajnu priliku za vodstvo Italija je imala i tri minute kasnije kada je s preko dvadeset metara sjajno šutirao Montolivo, ali je ponovo sjajno odbranio Villar. Posljednjih sedam, osam minuta utakmice je proteklo uglavnom u mirnoj igri, oba tima su pazila da ne prime pogodak i to im je pošlo za rukom. Na kraju je ostalo najrealnijih 1:1.

ITALIJA – PARAGVAJ 1:1
0:1 Alcaraz 39'
1:1 De Rossi 63'
CAPE TOWN – Stadion Green Point. Gledalaca 65. 000 . Sudija: Benito Archundia (Meksiko). Žuti kartoni: Camoranesi (Italija), Caceres (Paragvaj)
ITALIJA: Buffon (Marchetti 46') – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Pepe, De Rossi, Montolivo, Marchisio (Camoranesi 59') – Iaquinta, Gilardino (Di Natale 72'). Selektor: Marcello Lippi
PARAGVAJ: Villar – Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel – Vera, V. Caceres, Riveros, Torres (Santana 60')– Barros (Cardozo 76'), Valdez (Santa Cruz 69'). Selektor: Gerardo Martino

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.