Azzurri kreću po odbranu naslova

Paragvaj prva prepreka Italijanima

Azzurri kreću po odbranu naslova

Edmir Škorić

Prvu utakmicu skupine E sutra od 20:30 sati u Cape Townu igraju Italija i Paragvaj. Obje momčadi su sa dosta promijenjenim sastavom na ovom Mundijalu. Azzurri žele odbraniti titulu svjetskog prvaka, dok Guarani i dalje sanjaju četvrtfinale.

Do sada su se Italija i Paragvaj susretali dva puta i oba je puta utakmica završena u korist Azzurra. Tako su u Sao Paulu (Brazil) na Svjetskom prvenstvu 1950. godine Italijani bili bolji rezultatom 2:0, a onda i 1998. godine u Parmi na prijateljskoj utakmici rezultatom 3:1.

Marcello Lippi je Azzurre odveo do naslova svjetskog prvaka prije četiri  godine, pa je s razlogom Italija jedan od glavnih favorita i na ovom Mundijalu, unatoč činjenici da je tim dosta podmlađen. Lippi je nakon osvajanja SP-a u Njemačkoj svoje mjesto prepustio Roberto Donadoniju, no bio je primoran vratiti se u kvalifikacijama za SP 2010. godine, te je ponovo donio pobjednički mentalitet u redove reprezentacije.

Ipak, odbrana je i danas iskusna, sa Buffonom na golu, te Cannavarom kao kapitenom u zadnjoj liniji, a tu su i Zambrotta, te Chiellini. Ipak, vezni red škripi, jer je Gennaro Gattuso najavio odlazak nakon ovog Mundijala, dok je njegov suigrač iz Milana, Andrea Pirlo, povrijeđen i propustit će nekoliko utakmica na ovom Svjetskom prvenstvu. U napadu više nema Tottija, Del Piera, Inzaghija ili Tonija, ali tu je i danas Iaquinta, dok su nove uzdanice Gilardino, Quagliarella, Pazzini...

Prvi suparnik Italiji na SP-u je Paragvaj, momčad koja vječito sanja svoj nastup u četvrtfinalu. Možda bi ovaj put i mogli dosanjati, jer, osim Italije, nemaju tako jake protivnike u skupini.  Tu su još i Novi Zeland, kao glavni autsajder skupine F, te pomalo nezgodna Slovačka.

Guarani su dosta podmlađeni na ovom Mundijalu, pa tako u sastavu više nema Chilaverta, Arcea, Gamarre, Saturnina, Camposa, Cuevasa, Ayale i drugih koji su branili boje reprezentacije na prethodna tri Mundijala.

Glavne uzdanice selektoru su Julio Caceres, Edgar Barreto, Jonathan Santana, Nelson Hadeo Valdez, te Roque Santa Cruz, kojem će u napadu pomagati napadač Benfice Oscar Cadrozo, kao i Lucas Barrios iz dortmundske Borussije.

Susret Italije i Paragvaja igra se na Green Point stadionu u Cape Townu, a sudi ga Meksikanac Benito Archundia.

U posljednjoj su utakmici Azzurri remizirali sa Švicarskom (1:1), dok j Paragvaj slavio protiv Grčke. Dakako, radi se o prijateljskim utakmicama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.