Azzurri žele ponovo na vrh

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Azzurri žele ponovo na vrh

Branitelj naslova prvaka, reprezentacija Italije, u Južnu Afriku dolazi s namjerom da ponovi ono što su njihovi prethodnici uradili 1934. i 1938. godine kada su odbranili naslov prvaka.

Međutim, današnja generacija Azzura nema previše izgleda za takav pothvat. Marcello Lippi je prije četiri godine u Njemačkoj neočekivano, mora se reći, odveo Italijane do četvrtog naslova prvaka, nakon čega se povukao s klupe i prepustio mjesto Robertu Donadoniju. Pod vodstvom legende Milana Italija je dosta nazadovala, pa se posla ponovo morao prihvatiti Lippi.

Lippi danas, iako je svjestan da ima slabiji tim, vjeruje da može ponoviti uspjeh od prije četiri godine. Italija danas nema igrače kakve je imala prije četiri godine, nekoliko njih više nema nikako u timu, dok ih je nekoliko na zalasku karijere. Mladih igrača nema dovoljno, posebno u velikim italijanskim klubovima, pa je Lippi morao pozvati nekoliko igrača iz Cagliarija i drugih malih klubova.

Jedna od najvećih uzdanica Azzura je svakako Gianluigi Buffon, jedan od najboljih golmana na svijetu, a ispred njega su Fabio Cannavaro, 37-godišnjak koji odlazi u UAE, Giorgio Chiellini, vrlo dobri štoper Juventusa, te Gianluca Zambotta, ponajbolji bek na svijetu i jedan od najzaslužnijih za uspjeh u Njemačkoj. Sredina terena je solidna, ali ne jaka kao ranije.

Daniele De Rossi je danas glavni igrač, Andrea Pirlo će zbog povrede propustiti prve dvije utakmice, Mauro Camoranesi je u padu forme, Gennaro Gattuso više nije onaj stari neumorni Rino, Simone Pepe je igrač koji bi trebao zamijeniti Pirla, dok je Claudio Marchisio nakon otpjevanog Roma Landrona( lopovski Rim) pod velikim pritiskom.

Napad je posebna priča. Više nema Tottija, Del Piera, Tonija i Inzaghija, danas su tu Iaquinta, zatim Alberto Gilardino, kome je potrebno deset šansi da postigne pogodak, a najviše se očekuje od napadača Napolija Fabija Quagliarelle, koji bi trebao iz drugog plana probijati odbrane suparnika.

U grupi F s Paragvajem, Slovačkom i Novim Zelandom Italija ne bi trebala imati problema oko prolaska u drugi krug, ali će dalje od četvrtfinala teško, posebno ako ne bude nekih iznenađenja, jer onda će ih u četvrtfinalu čekati Španija, koja je u ovom trenutku bolji tim.

Igrački kadar Italije:
Golmani: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Federico Marchetti (Cagliari)
Odbrana: Salvatore Bocchetti (Genoa), Leonardo Bonucci (Bari), Fabio Cannavaro (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Domenico Criscito (Genoa), Christian Maggio (Napoli), Gianluca Zambrotta (AC Milan)
Sredina: Mauro Camoranesi (Juventus), Daniele De Rossi (AS Roma), Gennaro Gattuso (AC Milan), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Angelo Palombo (Sampdoria), Simone Pepe (Udinese), Andrea Pirlo (AC Milan)
Napad: Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Giampaolo Pazzini (Sampdoria), Fabio Quagliarella (Napoli)

Lična karta Italije:
Savez osnovan: 1898.
Član FIFA-e: 1905.
Predsjednik: Giancarlo Abete
Selektor: Marcello Lippi
FIFA ranking: 5.
Broj klubova: 16.697
Uspjesi: 17. nastup, četiri puta prvaci, jednom prvaci Evrope
Najviše nastupa: Fabio Cannavaro sa 132
Najbolji strijelac: Luigi Riva sa 35
Glavni grad: Rim
Broj stanovnika: 60 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.