Bajramović: Nastavljamo gdje smo stali
Mensur Bajramović, selektor bh. košarkaša

Selektor bh. košarkaša vratio se u Sarajevo

Bajramović: Nastavljamo gdje smo stali

Selektor bh. košarkaša, Mensur Bajramović, imao je blistavu sezonu u Siriji. Sa svojim klubom Al-Jalaa pokorio je ovu azijsku državu u pravom smislu riječi budući da je osvojio i prvenstvo i Kup.

„Nije bilo lako, posebno u Kupu jer su pravila takva da mogu nastupati samo domaći igrači. Osim toga, nakon završetka prvenstvene sezone nekoliko košarkaša je bilo povrijeđeno, ali je na sreću sve prošlo kako smo planirali“, kazao je selektor Bajramović na početku razgovora za SportSport.ba.

Bh. javnost je malo upoznata sa načinom života, posebno košarkom u ovoj dalekoj azijskoj državi.

“Vodim klub iz Alepa, jednog od najstarijih gradova na svijetu. Moram priznati da sam zaista fasciniram onim što sam zatekao. Neki od spomenika tih vremena su i dalje očuvani i nevjerovatno je kako se i danas osjeti dašak civilizacije koja je jednim dijelom utemeljena baš u današnjoj Siriji“, kaže Bajramović.

Po povratku u Sarajevu selektora su sačekale brojne obaveze. Na redu je baraž za plasman na
„Eurobasket 2009“ u Poljsku, a protivnici su Portugal i Belgija. U slučaju prolaska u drugi krug uslijedio bi dvomeč sa Francuskom ili Italijom jer će jedna od pomenute dvije selekcije zauzeti prvo mjesto u drugoj grupi, u kojoj je još i Finska.

„U narednih nekoliko dana obaviću razgovore sa igračima nakon kojih ću objaviti širi spisak. Okosnicu će činiti košarkaši iz prošlogodišnjih kvalifikacija. Neki su se nametnuli u nedavno završenoj sezoni i vjerujem da će svi koji zasužuju imati priliku nastupati u A timu. Naravno da ne smijemo olako shvatiti prve protivnike, ali sam siguran da možemo na megdan Francuzima ili Italijanima. O eventualnim šansama za odlazak u Poljsku je ipak rano govoriti.“

Kada je riječ o spisku, Bajramović ima nekoliko dilema, a jedna od njih tiče se poziva nekom od američkih igrača sa bh. pasošem: Ernestu Bremeru, Teryju Castleu ili Henryju Domercantu.

“Još uvijek razmišljam i tražim najbolje riješenje. Naš je zadatak otvoriti prostor mlađim igračima poput Gordića, Kikanovića i Đedovića koji su u 2008. godini dobili određenu minutažu i koji bi sada trebali biti nosioci igre. Volio bih da Đedović ima jaču konkurenciju u Španiji s obzirom da bi na taj način brže sazrijevao. Naš zadatak je da nastavimo tamo gdje smo stali“, smatra Bajramović.

FIBA bi uskoro trebala „presuditi“ u slučaju nekolicine igrača koji su rođeni u BiH, a nastupaju ili su nastupali za druge države. Riječ je o Slovencima, Emiru Preldžiću, Mirzi Begiću, Hasanu Rizviću, te Ratku Vardi koji je nosio dres Srbije. Pomenuti košarkaši bi, ukoliko krovna kuća svjetske košarke to dozvoli, a i oni sami izraze želju, mogli po prvi put obući dres BiH.

“Još uvijek čekamo razvoj situacije. Mogu kazati da postoji mogućnost za takav epilog. U zavisnosti od odluke FIBA znaćemo kako se postaviti. Tačno je da sam razgovarao sa nekolicinom igrača i dogovorili smo se da se ponovo čujemo, a da eventualno konkretizujemo stvari tek ukoliko se sve bude odvijalo povoljno za naš Savez i reprezentaciju. Bilo bi lijepo kada bi se  Preldžić, Begić ili Rizvić pridružili A timu jer su i generacijski bliski našim igračima.

Bajramović je putem SportSport.ba i satelitskih TV kanala pratio dešavanja u evropskoj i bh. košarci.

“Putem portala sam se informisao o igrama potencijalnih kandidata za bh. selekciju, a trudio sam se da preko satelitskih kanala pogledam neku od utakmica Eurolige. Mogu kazati da sam uspio biti u toku. Sa pojedinim igračima sam se i čuo tako da znam u kakvoj su formi“, dodaje Bajramović.

Za razliku od nekih ranijih godina, pripreme reprezentacije BiH će biti obavljene u našoj zemlji, tačnije u Zenici, gradu u kojem bi naš tim trebao ugostiti Portugal i Belgiju, protivnike u avgustovskom baražu.

„Nema potrebe da odlazimo na bazični dio u Sloveniju budući da će igrači biti dovoljno spremni jer neće proći dosta vremena od završetka sezone. U Zenici imamo optimalne uslove za rad, hotel je blizu Arene, kao i stadion na 'Kamberovića polju' na kojem ćemo podizati fizičku spremu.“

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.