Baka Slišković ispričao nevjerovatnu anegdotu sa utakmice Veleža i Dinama

Bio je veliki majstor

Baka Slišković ispričao nevjerovatnu anegdotu sa utakmice Veleža i Dinama

Edmir Škorić

Legendarni Blaž Baka Slišković, nekadašnji selektor BiH, istinska legenda koja je igrala za Velež i Hajduk, ali i za mnoge timove u Francuskoj, bio je omiljen među svima na prostoru bivše Jugoslavije.

Baka je imao bogatu igračku i trenersku karijeru, ali zbog svoje karizme i danas ga mnogi obožavaju. Osim što je bio veliki nogometni znalac, bio je i veliki boem. Znao je u svoje najbolje dane igračke karijere čak i pijan da igra.

U intervjuu za Mozart Sport Slišković je otkrio da je uoči derbija sa zagrebačkim Dinamom bio mrtav pijan i da je svejedno dao četiri gola. Tada je igrao za Velež, a njegov tim je slavio s 9:2.

“U to vreme svašta se pisalo. Ne samo o meni, nego i o drugim fudbalerima. Ali ima istine u nekim pričama. Početkom februara 1980. godine igrali smo protiv Dinama u Mostaru. Ja i još tri-četiri igrača Veleža smo izlazili noć pre utakmice i ostali smo do kasno. Zapili smo se i profeštali i došli kući u samu zoru. Par sati smo odspavali i došli na utakmicu. Dao sam im četiri gola i igrao fantastično. Sećam se i ovoga. Na toj utakmici sudija je bio Maksimović. Dosudio je neki slobodan udarac za nas iz mrtvog ugla. Ja sam tada, onako polupijan i mamuran, njemu rekao da ću dati gol u suprotne rašlje. On me je bledo pogledao i rekao: 'Baka, to je nemoguće'. Kladili smo se u piće. Namestio sam loptu i pogodio. Ostao je bez teksta. Posle te utakmice prišao mi je Marko Mlinarić fudbaler Dinama i rekao: 'Lako vam je bilo nas dobiti, kad smo sinoć ostali do kasno u kafani'. A ja mu odgovorim: 'Pa moj Mlinka, zar ti misliš da smo mi bili u pozorištu", priseća se Baka ove zanimljive utakmice te otkriva još neke detalje iz svog vanfudbalskog života.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

“Ja sam u karijeri propustio veoma mali broj treninga, ali istina je da su mi neki zamerili na mom odnosu prema treningu. Ja nisam bio od onih koji na treningu daje 100%, uklizava i ponavlja neku vežbu 50 puta. Ja bih je ponovio par puta i smatrao sam da mi je dosta. Takođe, čim se završi utakmica, a znalo se desiti i na poluvremenu, kada trener završi obavezni razgovor, brže bolje otrčao bih pod tuš i zapalio cigaretu. Naravno, da me trener ne vidi. Mada, bilo je i stvari koje su mediji preuveličali“.

Napomena: Prvobitno smo pogrešno prenijeli dio intervjua Sliškovića za Mozzart Sport, pa se izvinjavamo na nenamjernom propustu i njemu lično i našim čitateljima.

Top Komentari

Sarajevoboy
Koliko su te samo ljudi cijenili, i niko te ne bi zamrzio da od toliko klubova na kugli zemaljskoj a samo Bog zna koliko si mogao birati, ti odeš u onaj koji je najveći mrzitelj kluba koji te stvorio. Odeš u onaj što je 'tvoj' Velež htio ugasiti, u onaj što je protjerao tvoj Velež, što je pobacao pehare za koji ste se borili. Moj baka, tolike godine si gradio svoj status u gradu a isti si prodao i izgubio preko noći.
5 1
Probisvjet
Ma Baka je istinska legenda.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi