Balić: Godine nisu bitne
Balić će i u Austriji predvoditi Hrvatsku do medalje

Ivano Balić o EP u Austriji

Balić: Godine nisu bitne

Večeras u Austriji počinje EP za rukometaše na kojem će jedan od najvećih zvijezda biti najbolji hrvatski igrač Ivano Balić. Pred početak prvenstva 30-godišnji Balić je dao intervju listu News u kojem je govorio o ambicijama njegove reprezentacije, novoj lopti, Metličiću ......

Ivano Balić je bez sumnje jedno od najvećih sportskih imena na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih desetak godina. Tome u prilog govore i medalje koje je osvojio (svjetsko zlato 2003., olimpijsko zlato 2004., svjetsko srebro 2009. itd). Prvenstvo u Austriji za Balića će biti jubilarno deseto.

Hrvatska se u Austriji nalazi u grupi A zajedno s Rusijom, Norveškom i Ukrajinom, i oko prolaska u drugi krug ne bi trebalo biti problema. Balić je pred EP veliki optimista.

"Kao i na svih prethodnim natjecanjima normalno je da u Austriji očekujem dobar rezultat. Nikada ne idem s bijelom zastavom na prvenstva pa tako nije ni sada iako sam mišljenja kako će biti najteže do sada doći daleko jer imamo puno novih mladih igrača za koje je pitanje kako će se uklopiti, a tu prvenstveno mislim na igru u obrani. Imamo nekoliko ozlijeđenih igrača, nedostajat će nam u prvoj utakmici Lacković i Valčić, ali oni bi trebali biti spremni već od drugog kola. No, što je tu je, svi moramo dati maksimum kako bi nadoknadili njihov izostanak u susretu s Norveškom".

Ivano Balić se slaže da pritisak jmedija I navijača na reprezentaciju Hrvatske nije bio nikad manji od kako je on član reprezentacije, što je možda I dobro pred ovo veliko takmičenje.

"Taj pritisak svaki puta je stvoren zbog vas novinara jer kako drugačije prokomentirati rečenicu koja glasi 'ova generacija mora barem do polufinala'. Ovaj puta svi su puno oprezniji u najavama i nitko se ne zaliječe velikim obećanjima", kaže Balić pred početak EP.

Ovaj put u reprezentaciji Hrvatske neće biti Pere Metličića, Denisa Špoljarića I Davora Dominikovića koji su proglašeni starima, a Balić se s tim ne slaže.

"Za tu trojicu igrača, po mom mišljenju, na širem popisu tj. među 28 sigurno je bilo mjesta. Nikada nisam dijelio igrače na mlade i stare, nego na dobre i loše. Za reprezentaciju uvijek trebaju igrati samo najbolji igrači pa makar imali i 50 godina."

Hrvatska rukometna reprezentacija uvijek je imala veliku podršku navijača gdje god da se igralo. Ovaj put bi to moglo biti još više s obzirom da se igra u Gracu koji je od Zagreba udaljen samo sat I pol vožnje.

"Naravno da očekujemo bučnu podršku, no čak i ako naših navijača bude nešto manje nećemo se naljutiti jer onda znamo da je krivac – recesija i globalna kriza. No, uz navijače kao što su naši zaista je gušt igrati.", kaže najbolji igrač Hrvatske.

Hrvatska u ovom trenutku ima ono što nema ni jedna druga reprezentacija na prvenstvu, dva sjajna srednja vanjska igrača. Pored Balića tu je I najbolji mladi igrač svijeta Domagoj Duvnjak koji se već dokazao u dresu reprezentacije I Hamburga.

"Što se Duvnjaka tiče prvo želim reći kako je s njime pravi užitak igrati u istoj postavi. Možemo li zajedno igrati u Austriji? Možemo, uopće nema dvojbe, no od trenera ovisi koliko ćemo zajedničkih minuta imati. Duvnjak je u snažnoj Bundesligi u dresu HSV-a opravdao sve novce uložene u njega. Gledao sam ga nekoliko puta ove sezone i zaista prilično napreduje iz dana u dan. Siguran sam kako će vrlo brzo biti svjetski igrač broj jedan".

Ivano Balić je često govorio o novim loptama koje se mijenjaju na svakom velikom takmičenju I o tome koliko je ljepilo unaprijedilo svjetski rukomet. Ipak, ovaj put Balić nije baš oduševljen loptom kojom će se igrati EP u Austriji.

"Svako novo prvenstvo nova lopta, jedna je mekša, druga tvrđa, a neka zna biti i prilično teška a zbog toga se ponekad događa da igračima često ispada iz ruku kad se najmanje nadaju. Što se nove lopte tiče moram reći kako mi se nije nešto dopala, izgleda mi jako tvrda, ali nadam se da će često ulaziti u gol (smijeh). Iskreno, mislim da bi se ljudi koji rade na izradi lopte trebali više savjetovati s igračima", završio je Balić svoj razgovor za News.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.