Barać sažvakan pa pljunut, Suton sljedeći
Možda ozljeđen, možda nekonstantan - Stanko Barać

Važno je "jamiti", dalje ćemo lako

Barać sažvakan pa pljunut, Suton sljedeći

M. Skaka

"Od košarkaša koji su za Hrvatsku nastupili na Olimpijskim igrama u Pekingu na Repešinom spisku nema Stanka Baraća, najvjerojatnije zbog ozljede ili nekonstatnih igara mladog centra", javljaju hrvatski košarkaški mediji.

Kada je mladi centar iz Širokog putovao ka Španiji, hrvatski mediji "svog" Hercegovca objeručke su prihvatili, znali svaki detalj o njemu, poziv je svoju repku je dobio "još u jaslicama" i, naravno, s ponosom obukao kockasti dres susjedne Hrvatske. Danas, Stanko Barać je izvan fokusa, najveći hrvatski košarkaški online autoritet, portal kosarka.hr nagađa da je možda povrijeđen, a možda je samo slabo igrao. Jednom riječju, više nije zanimljiv.

Na njegovo mjesto, u prvi plan izbio je Goran Suton. Ako Stanko Barać i ima veze sa Hrvatskom, Goran Suton sa ovom zemljom ima veze koliko i Haile Selassie sa Jamajkom. Rođeni Sarajlija, rat je proveo u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama, prve košarkaške korake napravio u BiH, karijeru izgradio preko bare, Hrvatsku je vjerovatno vidio samo iz ptičije perspektive kada je avionom letio iz Beograda ka Americi.

Barać u maju slomio prst
Stanko Barać u ovoj sezoni zaista nije imao sreće sa povredama. U samo par treninga koje je odradio nakon što ga je povreda stopala sa terena udaljila na mjeseca dana, Barać je sredinom maja slomio drugu metakarpalnu kost desne šake. Međutim, činjenica je da bi igrač Baraćevog potencijala uz poznate probleme koje bh. reprezentacija ima na poziciji centra, među prvih dvanaest imao mjesta i sa rukom u gipsu.
Sada je on na nišanu, pa ako se ulovi, dobro je. Ako od njega bude igrač reprezentativne kvalitete, još bolje. Ako ne, bar će Bosanci i Hercegovci ostati u problemima na poziciji pet. I to je neki dobitak.

U čemu je trik?

Na trenutnoj akciji otimanja igrača susjedima teško možemo zamjeriti. Pa svakome je cilj ne samo da ima što jaču ekipu, nego i da eventualni protivnici budu što slabiji. To se najbolje vidi u još jednom sažvakanom pa pljunutom Bosancu koji od svoje Slovenije nije dobio poziv, ali ni dopuštenje da igra za BiH. Hasan Rizvić, nekadašnji stanovnik Topčić polja, malog mjestašca na putu iz Sarajeva ka Zenici, poznatog po izvrsnim pljeskavicama u odmorištu "Lovac", sada je ni na nebu ni na zemlji. Za "svoju" Sloveniju više nije dovoljno dobar (kao da je nekada bio?), a dozvolu da pomogne svojoj BiH neće dobiti.

Najdeblji kraj izvući će, kao i obično, Bosanci i Hercegovci, bilo kao nacija i reprezentacija, bilo kao pojedinci koji se nađu na ledu. A ko nam je kriv?!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.