Basket postaje olimpijski sport

Basket postaje olimpijski sport

Sve veća popularnost košarke natjerala je čelnike FIBA-e da se obrate MOK-u u želji da se basket "3 na 3" uvrsti kao olimpijski sport od igara 2016. godine.

Na nedavno završenim OI mladih u Singapuru prvi put se pojavila ova vrsta košarke u na jednom takmičenju pod okvirom MOK-a, pa čelni ljudi smatraju kako ne bi bilo loše od OI 2016. ovaj sport uvrstiti kao olimpijski sport.

"Ideja nam je bila da promovišemo vrstu košarke koja može da se igra i u najsiromašnijim državama, jer zahtjeva neuporedivo manja ulaganja nego klasična košarka", izjavio je Patrick Bauman, generalni sekretar FIBA-e.

Igralo bi se dva puta po pet minuta na polovini terena, a pobjednik bi bila ona ekipa koja postigne 33 poena ili postigne više poena do kraja drugog poluvremena. Hoće li MOK pozitivno odgovoriti zahtjevu FIBA-e ostaje da se vidi, ali ideja je u svakom slučaju zanimljiva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.