BATE Borisov - siromah koji skida skalp bogatašima

Nakon Lillea, ponizili i viceprvaka Evrope

BATE Borisov - siromah koji skida skalp bogatašima

A. Haznadarević

Najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Lige prvaka priredila je bjeloruska momčad BATE Borisov, a nakon što su uspjeli savladati Lille u prvom u prvom kolu, ostvarili su nevjerovatnu i potpuno neočekivanu pobjedu nad bavarskim gigantom Bayernom iz Münchena.

Nakon žrijeba svi su ovu bjelorusku ekipu vidjeli kao potpunog autsajdera, budući da se BATE Borisov u grupi F našao sa velikim ekipama kakve su Bayern, Valencia i Lille.

 

Ipak, na iznenađenje cijelog fudbalskog svijeta, BATE je poslije dva kola jedina ekipa u grupi F sa maksimalnih šest bodova.

 

Prvi pao francuski Lille

 

To što je Lille daleko vrijednija momčad, koja igra u jednoj od najboljih svjetskih liga, kao ni to što se igralo na Grand Stade Lille Métropole stadionu, nije smetalo BATE-u da ostvari visoku pobjedu rezultatom 3:1.

Aleksandr Volodko, Vitali Rodionov i Edgar Olegnovič nosili su svoju momčad do pobjede prije svega kontra napadima, udarcima sa distance, a na kraju i akcijama kada je Lille bio potpuno razbijen.

 

Senzacionalna pobjeda nad viceprvakom Evrope

 

Da pobjede protiv Lillea nije bila slučajna, izabranici Viktora Gončarenka pokazali su fenomenalnom predstavom protiv bundesligaškog giganta minhenskog Bayerna, koji je prije ovog susreta već devet utakmica za redom nizao pobjede.

Baš kao Lille, i Bayern je nastradao sa tri pogotka u mreži. Ovaj put su Aliaksandr Pavlov, Vitali Rodionov i Renan Bressan presudili drugom favoritu u nizu.

 

Ove pobjede možda i ne bi bile toliko iznenađujuće, da se radi o nekoj ekipi sa istoka koja iza leđa ima vlasnika milijardera.

 

Budžet oko 10 miliona eura

 

BATE Borisov ima godišnji budžet koji se procjenjuje na oko 10 miliona eura, a prosječna plata igrača ove momčadi je između 7 i 15 hiljada eura. Pretpostavlja se da samo Alexander Hleb ima nešto veća primanja. 

Također, treba dodati da uprava ove momčadi nikada nije dala preko pola miliona eura za pojačanje.

 

Forsiranje domaćih igrača

 

Ono što je posebno zanimljivo je to što je skoro cijeli sastav ove bjeloruske ekipe sačinjen uglavnom od domaćih igrača, te u svojim redovima BATE ima samo dvojicu Holanđana, jednog Srbijanca i jednog Armenca.

 

Sasvim je jasno da ekipa Viktora Gončarenka nema kvalitet ni približan ostalim ekipama koji su im direktni protivnici za plasman u naredni krug takmičenja, ipak, disciplinovana odbrana i kontranapadi dovedeni skoro do savršenstva mogli bi napraviti još mnogo problema puno imućnijim klubovima.  

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.