Bavčić: Žao mi je Bosne!

Edin Bavčić za SportSport.ba

Bavčić: Žao mi je Bosne!

M. Šljivak

Bh. košarkaš Edin Bavčić pruža fantastične igre za ekipu Prištine.

Kosovski klub je bitan dio Balkanske lige, a Bavčić je ove sezone osvojio nagradu za MVP-a ove lige.

Edin je zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone, a ističe kako Priština želi osvajati trofeje.

"Podijelio bih ovu sezonu na dva dijela, jer igramo ligu na Kosovu, te Balkansku ligu. Na Kosovu smo superiorni, očekujemo plasman u doigravanje i jedini cilj je titula. Što se tiče Balkanske lige, tu sam prezadovoljan. Bio sam MVP regularnog dijela sezone i očekujemo dosta. Igramo sada play off, prvi protivnik je ekipa Craiove. Pobijedili smo u prvom meču i očekujemo prolaz dalje", rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Edin Bavčić.

Kvalitet košarke na Kosovu je zadovoljavajući, a pored Prištine izdvaja se još i Peja.

"Ovdje postoje samo dva kluba koja su dobra. Mi smo superiorni, a tu je i Peja. Ostali su realno nižeg kvaliteta i liga je takva kakva jeste. Nijedno gostovanje, međutim, nije lagano. Dvorane su pune, atmosfera je ekstremna. Kvalitet igrača je jako dobar. Amerikanci koji dolaze su izuzetno kvalitetni", ističe Bavčić, koji je usporedio kvalitet košarke na Kosovu i u BiH.

"Ne znam u kakvom je stanju bh. liga. Ali, vjerujem da bi svi timovi osim Prištine imali dosta problema da se izbore za opstanak u prvenstvu BiH".

Bavčić je pet godina nosio dres KK Bosna. Ovaj tim će od naredne sezone igrati u nižem rangu takmičenja, a Bavčiću je jako teško pada ovakva situacija unutar bh. velikana.

"Žao mi je i krivo zbog ispadanja Bosne. Proveo sam tamo pet godina, tu sam stvorio ime. Žao mi je što se sve to dešava s klubom. Jedan evropski gigant je potonuo. Vjerovatno je rješenje da se krene od nule", govori nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji se nema namjeru da se vraća u dres s nacionalnim grbom.

"Ja sam prošle godine rekao da nakon 10 godina da više ne mogu da igram. Osjetio sam konačno kako izgleda odmor bez treninga tijekom ljeta", ističe Bavčić.

Edin je u kontaktu s bivšim saigračima iz Bosne i reprezentacije. Najviše se čuje s Kenanom Bajramovićem.

"Moj kum je Kenan Bajramović i s njim se čujem redovno, najbolji smo prijatelji godinama. Čujem se s mnogo bivših saigrača iz Bosne i reprezentacije".

Bavčić prati i igre Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića u NBA ligi.

"Jusuf je vanserijski talenat i to pokazuje u SAD-u. Dokazuje se sve više i više i mislim da će za nekoliko godina biti dominantan. S druge strane Mirza je pokazao da može igrati u NBA ligu. Prošao je određen period adaptacije i nadam se da će se vratiti jači", rekao je Bavčić.

Nekadašnji reprezentativac BiH dobio je priznanje od Općine Ilidža za razvoj košarke. Ovo priznanje Edinu mnogo znači.

"Drago mi je što sam dobio ovu nagradu. Nagrada za razvoj košarke je najveće priznanje koje sam mogao dobiti i zaista sam počastvovan", rekao je na kraju razogovora za SportSport.ba Edin Bavčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.